Laatste hamsterweek voor wijn? - Perswijn
Nieuws

Laatste hamsterweek voor wijn?

Het is de wet van Murphy. Tegenvallende oogsten, drastische prijsverhogingen voor verpakking en transport, een nieuwe belasting én een accijnsverhoging. En dat allemaal tegelijkertijd. Is dit het moment om wijn te gaan hamsteren?
Het is de wet van Murphy in de wijn. Tegenvallende oogsten, drastische prijsverhogingen voor verpakking en transport, een nieuwe belasting én een accijnsverhoging. En dat allemaal tegelijkertijd.

“Als ik een (Nederlandse) consument was, zou ik deze week nog zoveel mogelijk wijn inslaan. Binnenkort gaan de prijzen omhoog.” Aan het woord is Miguel Torres Sr., de patriarch van het gelijknamige familiebedrijf uit Spanje. Torres baseert die verwachting op een aantal factoren. “De oogst van 2007 was 50 procent lager dan normaal en de glasprijzen zijn het afgelopen jaar met bijna tien procent gestegen. Zo ook karton.”

Het zijn problemen die niet exclusief zijn voor Torres of voor Spanje. Het door enorme droogte geteisterde Australië verwacht binnenkort een oogst die slechts de helft is van 2006, en die viel al tegen. En de oogst op Sicilië, een van de grootste wijngebieden van Italië, was dit jaar rampzalig. In Frankrijk liep de productie van witte Vin de Pays eveneens enorm terug, terwijl de verkopen de pan uitrijzen. De extreme vraag van basiswijn voor cognac zorgde voor een tekort aan witte Gascogne. Joris Snelten, directeur van een de grootste importeurs in Nederland, schreef de supermarkten daarom vlak voor Kerst nog een brandbrief. “De glasfabrikanten komen als eindejaarsverrassing met een extra prijsverhoging van 40 tot 50 procent! En omdat de jaargang 2006 al is uitverkocht voeren de producenten al per direct prijsverhogingen door. Ook onze transporteurs kampen met problemen, vooral veroorzaakt door hogere dieselkosten en een 17 procent hogere tol in Frankrijk. De laatste verrassing is echter van onze eigen regering: een accijnsverhoging van 16 procent die per 1 januari zal ingaan. Hoewel we er alles aan doen, kan niemand aan forse aanpassingen ontkomen. Vooral de wijnen van €1,99 tot €2,99 zijn niet meer houdbaar op hetzelfde prijsniveau.”

Volgens Miguel Torres zullen de prijsverhogingen voortduren tot diep in 2009 en bijna alle wijnen treffen tot ver boven de vijf euro. En hij voegde daaraan toe: “Maar men zal het wel betalen. Melk en benzine zijn ook gestegen en die koopt iedereen ook nog.”

Cees van Casteren

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item