Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 2 van de serie: wat is de geschiedenis van de wijnbouw in deze streek?
Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 2 van de serie: wat is de geschiedenis van de wijnbouw in deze streek? Wijnbouw in het Rijndal is eeuwenoud. Tweeduizend jaar geleden introduceerden de Romeinen witte wijn in het gebied. Tot circa 1600 domineerden de witte druiven, totdat de Franse edelman en militair strateeg Henri duc de Rohan zorgde voor de verspreiding van de Franse pinot noir in het gebied. Aan het begin van de zeventiende eeuw hield de Dertigjarige Oorlog Europa in haar greep. Het was een tijd dat protestanten en katholieken elkaar naar het leven stonden, met als doel de religieuze overheersing. Ook de Fransen deden hieraan mee en Henry trok met (huur)legers door Europa. Zwitserse boeren, landlozen en anderen die geld nodig hadden, verhuurden zich als soldaat in het Franse leger. Op die manier kwamen zij in contact met de Franse pinot noir en ze namen deze wijnstok mee naar het oosten van Zwitserland. Als eerbetoon aan deze succesvolle ontwikkeling staat er een standbeeld van de Fransman in het wijndorp Jenins.
| Witte wijn domineerde het gebied, totdat in 1600 pinot noir in de streek werd geïntroduceerd. Zwitserse wijnbouwers zijn buitengewoon trots op hun wijn. |
ok