De Vinexpo was nog maar één dag verleden tijd, maar Brett Jackson en Paul Dunn zaten er alweer fris bij, rechtstreeks vanuit Bordeaux naar Amsterdam, na vijf intensieve beursdagen. Zij vertegenwoordigen het Chileense huis Valdivieso. Brett is de wijnmaker, afkomstig uit Nieuw Zeeland en nu werkzaam in Chili. Engelsman Paul Dunn is Director UK & Europe. Het bedrijf bestaat 130 jaar en is ooit begonnen als producent van mousserende wijnen. Inmiddels maakt men ook negentien verschillende stille wijnen, variërend van Single Vineyard Wines – terroir wijnen – tot Reserve en Varietal Wines.
De Vinexpo was nog maar één dag verleden tijd, maar Brett Jackson en Paul Dunn zaten er alweer fris bij, rechtstreeks vanuit Bordeaux naar Amsterdam, na vijf intensieve beursdagen. Zij vertegenwoordigen het Chileense huis Valdivieso. Brett is de wijnmaker, afkomstig uit Nieuw Zeeland en nu werkzaam in Chili. Engelsman Paul Dunn is Director UK & Europe. Het bedrijf bestaat 130 jaar en is ooit begonnen als producent van mousserende wijnen. Inmiddels maakt men ook negentien verschillende stille wijnen, variërend van Single Vineyard Wines – terroir wijnen – tot Reserve en Varietal Wines.
Het is een uitgebreid aanbod, dat mooi gestileerd wordt gebracht, met goed presentatiemateriaal en in solide flessen gebotteld.
Men is open over de verschillende productiemethodes. In totaal zijn er in de wijnmakerij 8000 vaten van zowel Frans, als Amerikaans eiken te vinden, waarvan er jaarlijks 2000 vervangen worden. Ook gebruiken ze houten staven die tot en met de malolactische gisting in de roestvrij stalen tanks gehangen worden, met name voor de eenvoudiger wijnen van de Varietal Range, zoals bijvoorbeeld de Malbec.
De winery staat in Lontué, Curico Valley. De druiven komen uit meerdere plekken in Chili en worden in Lontué gevinifieerd.
Op deze proeverij, georganiseerd door Gall & Gall, werden negen wijnen geschonken waarvan vier uit de Reserve-lijn. De mooiste was voor mij de Eclat 2004 uit Maule Valley. Dit is een van de twee premiumwijnen van Valdivieso. Deze wijn bestaat voor het grootste deel uit mourvedre en carignan en een beetje syrah. De wijn heeft een jaar op voornamelijk Frans hout gelegen: stevig én sappig. De zuren van de carignan maken het een doordrinkbaar glas, echt een eetwijn. Helaas wordt deze wijn (voorlopig nog) niet verkocht in Nederland
Uit de Reserve-lijn proefde ik een Sauvignon Blanc 2006, een wijn met mineraliteit en diepgang.
Die mineraliteit kwam ook terug in de Barrel Selection Chardonnay 2006. Hier een botertje en wat karamel, maar wel een heel fijne chardonnay. De Malbec – van de staven hout – was wat hard. De Reserve Pinot Noir 2005 uit Casablanca en de Reserve Syrah uit 2004 zijn wijnen met fruit, hout, distinctie en zachtheid. De wijnen uit de Reserve-lijn zijn echte eetwijnen.
Gegeten werd er na de proeverij dan ook. Het voorgerecht was koude, spicy gemarineerde zalm en de Reserve Sauvignon Blanc paste daar perfect bij. Het gerecht was kruidig en de typische sauvignon-eigenschappen zoals de stuivende tonen van ondermeer gras en kruisbessen konden daar prima tegenop. Persoonlijk ben ik geen Sauvignon Blanc fan, maar dit was echt een perfecte combinatie. De Barrel Fermented Chardonnay viel weg bij deze kruidigheid. Het hoofdgerecht bestond uit roast beef en de Eclat 2004 begeleidde deze gang optimaal.
Valdivieso heeft heerlijke wijnen in prijzen variërend tussen de 6 en 18 Euro. Gall & Gall heeft er een goed Chileens huis met een aantal mooie wijnen mee. Begin februari 2008 bezoek ik Valdivieso en dan kom ik er zeker nog op terug.
Charlotte van Zummeren