In memoriam Hans Jorissen - Perswijn
Nieuws

In memoriam Hans Jorissen

Op donderdag 2 augustus is Hans Jorissen overleden. Al enkele jaren leed hij aan een ernstige ziekte. Als biochemicus was Jorissen aanvankelijk werkzaam als universitair docent neurofysiologie in zijn woonplaats Leiden, met wijn als hobby. Later ontwikkelde hij zich steeds meer als wijnconsulent, -agent en -auteur.
Op donderdag 2 augustus is Hans Jorissen overleden. Al enkele jaren leed hij aan een ernstige ziekte. Als biochemicus was Jorissen aanvankelijk werkzaam als universitair docent neurofysiologie in zijn woonplaats Leiden, met wijn als hobby. Later ontwikkelde hij zich steeds meer als wijnconsulent, -agent en -auteur. Hij handelde hoofdzakelijk in zeldzame wijnen van oude jaargangen en was ook lange tijd de Nederlandse vertegenwoordiger van Riedel glaswerk. Verder verzorgde hij enkele jaren de les Duitsland aan de Wijnacademie.  Zijn grootste verdiensten voor de wijnwereld liggen ongetwijfeld bij zijn inspanningen voor Duitse wijn. Gelukkig heeft hij nog meemaken dat het met die wijn weer de goede kant op is gegaan.

Hans Jorissen was in de omgang misschien niet de warmste persoon, zijn kennis was boven alle twijfel verheven. Niet alleen organiseerde hij in de jaren tachtig en negentig legendarische proeverijen voor het toenmalige Informatiebureau voor Duitse Wijn, ook maakte hij zich als geen ander sterk voor terroir. Bijna als een roepende in de woestijn. In een tijdperk waarin bijna alleen maar in termen van volume en Oechslegraden gedacht werd, was hij met zij visie op het belang van terroir voor de kwaliteit van een wijn zijn tijd ver vooruit. Een ander resulteerde medio jaren tachtig in een gedetailleerd voorstel tot wijngaardclassificatie, een van de eerste classificaties die voor Duitsland zijn opgesteld. In 1986 verscheen deze classificatie in de samen met Robert Leenaers door hem gepubliceerde Atlas van Rijn- en Moezelwijnen. In kringen van de Duitse wijnbouw – en met name bij de meest kwaliteitsbewuste producenten – leverde dit initiatief hem terecht groot prestige op. Men sprak daarom met het nodige ontzag over ‘Doktor Jorissen’. Later zijn veel van zijn ideeën overgenomen in het door VDP ontworpen piramideconcept voor wijngaardclassificatie.

Hans Jorissen is zestig jaar geworden.

René van Heusden

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item