Het gebied Oltrepò Pavese in het Italiaanse Lombardije heeft de status van DOCG gekregen voor mousserende wijn. Deze moet gemaakt worden volgens de traditionele methode – dat wil zeggen met tweede vergisting voor de belletjesvorming op fles – en afkomstig zijn van het druivenras pinot noir (pinot nero).
Het gebied Oltrepò Pavese in het Italiaanse Lombardije heeft de status van DOCG gekregen voor mousserende wijn. Deze moet gemaakt worden volgens de traditionele methode – dat wil zeggen met tweede vergisting voor de belletjesvorming op fles – en afkomstig zijn van het druivenras pinot noir (pinot nero). De nieuwe status wordt al van kracht met ingang van de oogst 2007. Stille wijnen uit Oltrepò Pavese blijven gewoon DOC. Het gebied bevindt zich ‘aan de overkant’ van de rivier de Po bij Pavia. Eerder al kreeg binnen Lombardije Franciacorta een DOCG voor mousserende wijn.
Misschien ook iets voor u
In memoriam Paul Blom
Op 29 november jongstleden is plotseling Paul Robert Blom overleden. Daarmee is de wijnwereld een markante man ontvallen, die zijn...
Port staat onder druk
Onlangs kwam onze redacteur Ronald Wortel terug uit de Douro met een dreigende boodschap: ‘over twintig jaar bestaat port niet...
Winnaars van het PERSWIJN Wijnconcours 101 beste van 2025
Na de proefrondes hebben onze panelleden 101 finalisten gekozen. Uit de finalisten heeft de jury door middel van een blindproeverij...
Perswijn 8-2025 + Koopgids!
PERSWIJN #8 mét de Koopgids 101 Beste Wijnen van 2025 komt uit op 1 december In de Koopgids presenteren we...
Het middenveld heeft het moeilijk
Afgelopen week had ik het voorrecht in Toscane te zijn, in dit geval voor de Benvenuto Brunello. Een mooi event, waar...
Oostenrijk bruist, Zweigelt ook!
In tegenstelling tot de meeste Noordwest-Europese landen is de Nederlandse import van Oostenrijkse schuimwijn zowel qua volume (-8,3%) als qua...




