Wijnwinkelen in St Emilion - Perswijn
Nieuws

Wijnwinkelen in St Emilion

St Emilion is een soort bedevaartsoort voor wijnliefhebbers. Vergelijk het maar met Lourdes voor de katholieken. Met een groot verschil: in de wijnwinkels van St Emilion wordt niemand van zijn wijngekte genezen, het wordt alleen maar erger. Eddy Gravemaker neemt Perswijn mee naar zijn favoriete wijnwinkel in St Emilion, Ets Martin, en naar zijn favoriete wijnverkoopster, Anne.
St Emilion is het bedevaartsoort voor de wijnliefhebber. Als je van wijn houdt en vooral van Bordeaux, moet je minimaal een keer in je leven naar St Emilion. Eigenlijk is het net als een bezoek aan Lourdes voor een katholiek, met het verschil dat St Emilion niet geneest, maar de wijnverslaving nog erger maakt.

De prijzen van al dat lekkers kunnen wel eens een domper op de feestvreugde zijn. Ik vraag me soms hardop af: wie koopt nu die Mouton Rothschild uit 1945 voor € 4.500,-? Of een Petrus uit 1990 voor € 2.500,-? De wijn merchants in St Emilion zullen er niet van wakker liggen, want als die Petrus uit 1990 vandaag niet verkoopt, dan is hij morgen waarschijnlijk meer waard.

Ik heb nooit al die wijnwinkels in St Emilion geteld, maar het zijn er zeker meer dan twintig. Mijn favoriet is Ets Martin, misschien wel de beste wijnwinkel in het dorp. Ze hebben een enorme keuze en niet alleen dat dure spul, maar ook betaalbare wijnen. Maar bovenal hebben ze Anne. Zij is het geheime wapen, de verkoopster van Ets Martin. Ze helpt en adviseert de klant met zijn of haar keuze. Als je Ets Martin betreedt, valt meteen het verschil met alle andere wijnwinkels op. In het midden van de winkel staat een grote tafel met tientallen wijnen uitnodigend klaar om geproefd te worden en direct daarnaast staat Anne, altijd met een brede glimlach. Onder de winkel bevindt zich een prachtige kelder. In het midden staat een tafel met krukken, zodat je hier ongestoord met een groep kunt proeven.

Als Anne vraagt of je iets wilt proeven, kun en wil je gewoon geen nee zeggen. Anne is leuk, zelfs heel leuk. En ze heeft veel verstand van wijn en daar gaat het nu even om. Met een engelengeduld laat ze je net zolang ruiken, walsen en proeven tot je tevreden met een doosje wijn naar buiten stapt. Wil je bovendien je favoriete château bezoeken, dan regelt Anne een afspraak voor je.

Klaar met proeven? Dan laat de maag zich horen. Ik kan je alleen maar adviseren om op het beroemde pleintje van St Emilion te gaan eten. Hier bestel je, tussen de Japanners, Duitsers en Amerikanen, een simpele Franse hap, die je wegspoelt met een glaasje Tetre Roteboeuf van € 45,- per glas. Ach, je moet maar zo denken: je leeft maar een keer en geld moet rollen.

ETS Martin

25 Rue Guadet

33330 St Emilion

Tel 0557-744344

Fax 0557-744342

Email etsmartin@etsmartin.com

Internetsite http://www.etsmartin.com/

Eddy Gravemaker

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item