Wijn van de week: Lammershoek 2006 - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Lammershoek 2006

In het begin van de opleving van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw werd vaak aangenomen dat de beste wijnen zonder meer uit Stellenbosch kwamen, de streek direct bij Kaapstad. De koele invloed van de oceaan is daar sterk, en dat blijft natuurlijk een voordeel. Maar de laatste jaren zijn de mogelijkheden van andere streken steeds meer in kaart gebracht. Swartland, op een kilometer of vijftig ten noordoosten van Kaapstad, blijkt bijvoorbeeld uitzonderlijk goede wijnen voort te kunnen brengen. En dan niet van wijngaarden die worden bevloeid met water,
Lammershoek, Roulette Blanc 2006, Swartland, Zuid Afrika

In het begin van de opleving van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw werd vaak aangenomen dat de beste wijnen zonder meer uit Stellenbosch kwamen, de streek direct bij Kaapstad. De koele invloed van de oceaan is daar sterk, en dat blijft natuurlijk een voordeel. Maar de laatste jaren zijn de mogelijkheden van andere streken steeds meer in kaart gebracht. Swartland, op een kilometer of vijftig ten noordoosten van Kaapstad, blijkt bijvoorbeeld uitzonderlijk goede wijnen voort te kunnen brengen. En dan niet van wijngaarden die worden bevloeid met water, maar juist van de oude stokken, die er al heel lang staan, zonder enige vorm van irrigatie. Het project Lammershoek maakt gebruik van dit soort bijzondere wijngaarden. Dit project van Paul en Anna Kretzel is dan ook een van de nieuwe topdomeinen van Zuid-Afrika. In 1995 kochten zij Lammershoek en gelijk ook de aanpalende farm Welgelegen. Een paar jaar daarna kocht de Duitse Stephan-familie de helft van het bedrijf, zodat de noodzakelijke investeringen gedaan konden worden. In 1999 werd de eerste oogst onder eigen naam op de markt gebracht. Op dit moment wordt alleen de beste 25% voor de eigen wijn geselecteerd en de rest verkocht. Lammershoek is gezegend met een prachtige ligging. Eigenlijk middenin niemandsland, tegen de Paardeberg aan, maar aan de kant van Swartland. De bodem bestaat uit zandsteen, verweerd graniet en wat klei en kan weinig water vasthouden. De algemene naam hiervoor is niet voor niets dryland, irrigatie wordt niet toegepast. Hierdoor zijn er duidelijke verschillen te proeven tussen verschillende oogstjaren, afhankelijk van de regenval en zonneschijn. Vrijwel alle stokken zijn bushvines, gesnoeid als kleine vrijstaande struiken. Deze combinatie zorgt voor een opmerkelijk laag rendement: tussen de 15 en maximaal 40 hectoliter per hectare. Deze Roulette blanc, een compositie van chenin blanc, chardonnay en viognier, is daar het bijzondere product van. Het is een zeer krachtige, bijzondere witte wijn, met veel tropisch fruit in de geur, noten en honing, peer en citrus, vanille van de eikenhouten vaten, een smaak die zuren en intensiteit heeft, met een intrigerende bittertoon in de afdronk. Een voorbeeld van de kwaliteit die Zuid-Afrika kan voortbrengen.

Importeur: WineMatters, € 12,95

http://www.winematters.nl/

Deze wijn wordt gepresenteerd in een bijzondere proeverij van de wijnen van dit domein op Ontdek de Nieuwe Wereld, op 22 april in het Palace Hotel te Noordwijk. Interesse: meld u zich dan aan.

Reageer op dit item