De vernietiging van het klassement van de Crus Bourgeois du Médoc door de rechtbank in Bordeaux heeft een drietal producenten in Saint- Emilion ertoe geïnspireerd het kersverse klassement van hun eigen appellation juridisch aan te vechten. Het gaat hier uiteraard om châteaux die in 2006 een degradatie te slikken kregen. Begrijpelijk, want zo’n degradatie betekent in commercieel opzicht in de regel een ramp. Van de in totaal elf gedegradeerden die zich niet langer grand cru classé mogen noemen, is het trio Villemaurine, Cadet Bon en Guadet-Saint-Julien nu tot actie overgegaan.De vernietiging van het klassement van de Crus Bourgeois du Médoc door de rechtbank in Bordeaux heeft een drietal producenten in Saint- Emilion ertoe geïnspireerd het kersverse klassement van hun eigen appellation juridisch aan te vechten. Het gaat hier uiteraard om châteaux die in 2006 een degradatie te slikken kregen. Begrijpelijk, want zo’n degradatie betekent in commercieel opzicht in de regel een ramp. Van de in totaal elf gedegradeerden die zich niet langer grand cru classé mogen noemen, is het trio Villemaurine, Cadet Bon en Guadet-Saint-Julien nu tot actie overgegaan. Ze zijn van mening dat ze ten onrechte hun status zijn kwijtgeraakt door vermeende partijdigheid en vooringenomenheid binnen de selectiecommissie. Ook zijn de klagers er niet over te spreken dat hun degradatie op geen enkele wijze gemotiveerd zou zijn en dat ze geen kans zouden gekregen hebben om daartegen in beroep te gaan. Het tere punt bij de selectie was de verplichting om tien jaargangen te laten beoordelen. Diverse châteaux die pas sinds een paar jaar een nieuwe, ambitieuze eigenaar hebben, zijn daardoor gestraft voor fouten in het verleden. Andere heeft het wellicht toch structureel aan voldoende kwaliteit ontbroken. Wordt vervolgd!
Misschien ook iets voor u
Kaartverkoop Perswijn proeverij Le Tour de Champagne van start!
Wij verwelkomen u graag op PERSWIJN proeverij Le Tour de Champagne op maandag 29 september 2025 in de Raadzaal van...
Aan tafel: coquille en cantharellen
In de rubriek Aan Tafel van Perswijn 5-2025 schuiven chef Daan Ruijs en sommelier Tessa van de Wouw samen aan tafel. Met twee...
Voorwoord PERSWIJN #5 2025
In Perswijn #5 leest u over hoogst originele wijnen uit Corsica, intelligente wijnbouw in West-Sussex, verrassend Mendoza en moscatel uit...
Gérard Perse (75) overleden
Het was 29 maart 2023. We waren uitgenodigd in Parijs voor een overzichtsproeverij van de wijnen van Château Pavie, inmiddels...
PERSWIJN #5 komt uit op 28 juli 2025
PERSWIJN #5 komt uit op 28 juli 2025 In Perswijn #5 leest u over hoogst originele wijnen uit Corsica, intelligente...
Wijnconcours Perswijn beste 101 van 2025 van start!
In deze competitie staan de beste wijnen uit 2025 centraal, met extra aandacht voor het bijzondere thema Bordeaux blends. De...