Nieuws

Voorspellingen IWSR voor Vinexpo

Behalve dat Vinexpo elke twee jaar een grote wijnbeurs organiseert, doet het ook onderzoek naar de wijnmarkt wereldwijd, naar de productie van wijn en de consumptie van wijn. Dit ter ondersteuning –uiteraard- van de beurs en om het belang er van te benadrukken. Het komt voor Vinexpo dan ook goed uit dat de wijnconsumptie en –productie wereldwijd een stijgende lijn blijven vertonen. General Manager van Vinexpo, Robert Beunat, presenteerde de cijfers, die wellicht iets zonnig zijn voorgesteld –Vinexpo leeft van goed nieuws over de wijnhandel- maar de tendenzen zijn in het algemeen inderdaad positief te noemen.
Behalve dat Vinexpo elke twee jaar een grote wijnbeurs organiseert, doet het ook onderzoek naar de wijnmarkt wereldwijd, naar de productie van wijn en de consumptie van wijn. Dit ter ondersteuning –uiteraard- van de beurs en om het belang er van te benadrukken. Het komt voor Vinexpo dan ook goed uit dat de wijnconsumptie en –productie wereldwijd een stijgende lijn blijven vertonen. General Manager van Vinexpo, Robert Beunat, presenteerde de cijfers, die wellicht iets zonnig zijn voorgesteld –Vinexpo leeft van goed nieuws over de wijnhandel- maar de tendenzen zijn in het algemeen inderdaad positief te noemen.

Het onderzoeksbureau van Vinexpo, IWSR, voorspelt een verdere stijging van de wijnproductie wereldwijd, van ongeveer plus 5% tot 2010. Dat lijkt niet zo verstandig, in het licht van de huidige overschotten, maar toch wordt enige daling van de overschotten verwacht. Deze bedroegen 27,7 miljoen hectoliter (10,8% van de wereldproductie) in 2001, daalden tot 8,4 miljoen hectoliter in 2003, stegen tot liefst 32,6 miljoen hectoliter in 2006, maar zullen volgens Vinexpo weer licht dalen tot 23,3 in 2010, 8,7% van de wereldproductie. De consumptie stijgt tussen 2001 en 2010 met in totaal 9,15%, waarvan 4,4% tussen 2005 en 2010, dus daarmee kan de stijging van de productie redelijk worden opgevangen. Mousserende wijnen stijgen nog sneller: plus 8% tot 2005 en tot 2010 zelfs plus 10%.
De productie in Frankrijk is de afgelopen jaren duidelijk gedaald. Nu wordt weer een stijging van 2% verwacht, omdat de herstructurering vrijwel is afgerond. Italië blijft dalen, de reconstructie van de wijnbouw is daar nog niet voltooid. De groei van de productie in Australië zwakt af van 40% tot 10%, door een veel te grote productiecapaciteit en enorme voorraden. De Verenigde Staten moeten nog wijngaarden rooien die zijn aangetast door druifluis, zodat hier een daling wordt voorzien: min 8%. Argentinië wordt de komende jaren de snelste groeier, door gunstige omstandigheden en lage lonen.
Bij de consumptie zien we een voortzetting van de trend dat het gebruik blijft dalen in wijnproducerende landen en stijgen in niet-wijnproducerende landen. Frankrijk blijft het hardst dalen (was -11,8%, wordt -9,29%).De consumptie in de Verenigde Staten blijft stijgen met zo’n 20%, zodat het in 2010 de grootste markt in consumptie, dus voor het eerst groter dan Frankrijk. Italië wordt de tweede markt in 2010, door een lichte stijging van de consumptie, vrijwel stabiel, dus heel anders dan in Frankrijk. Rusland en China stijgen fors: respectievelijk plus 30% en plus 36%. Deze landen komen in de top tien van consumerende landen. 68% van de wereldwijnconsumptie in de top tien. Consumptie per capita (gerekend over alle personen boven 16 jaar): Frankrijk loopt terug van 74 (2001), 64 (2005) naar 59 (2010). Italië Blijft stabiel zo tussen de 55 en 60 liter per hoofd van de bevolking. België is het enige niet-wijn-producerende land in de top tien, met 34 liter per hoofd. Nederland staat op elfde plaats met een consumptie die naar verwachting zal groeien tot bijna 30 liter per hoofd van de bevolking in 2010. Als het nu ook nog betere wijn is, zijn we helemaal tevreden!

Reageer op dit item