Overprouctie en lage prijzen slecht nieuws voor Australische producenten - Perswijn
Nieuws

Overprouctie en lage prijzen slecht nieuws voor Australische producenten

Op het eerste gezicht zou je verwachten dat het voor grote merken als het Australische Hardys profijtelijk zou zijn als er teveel druiven worden geproduceerd. Een groot bedrijf als Hardys, een van de reuzen op de Australische markt, koopt enorme hoeveelheden druiven in op contract, en de druiven worden goedkoper, dus die gedachte is niet zo vreemd. In Australië is de overproductie zo fors dat het voor sommige producenten zelfs goedkoper is de druiven te laten hangen dan ze te plukken.
Peter Dawson: overproductie en lage prijzen geen goed nieuws voor Australische producenten

Op het eerste gezicht zou je verwachten dat het voor grote merken als het Australische Hardys profijtelijk zou zijn als er teveel druiven worden geproduceerd. Een groot bedrijf als Hardys, een van de reuzen op de Australische markt, koopt enorme hoeveelheden druiven in op contract, en de druiven worden goedkoper, dus die gedachte is niet zo vreemd. In Australië is de overproductie zo fors dat het voor sommige producenten zelfs goedkoper is de druiven te laten hangen dan ze te plukken. Chief Winemaker Dawson legt uit waarom dat helemaal niet zo gunstig is: “Het probleem is dat de wereldwijde overproductie de grote supermarkten de mogelijkheid geeft om de prijzen helemaal uit te knijpen. Overal wordt goedkope wijn aangeboden, en daar kunnen we moeilijk tegenop. De consument heeft dat niet in de gaten. De vraag is ook of de supermarkten het doorgeven  aan de klant.” Dat lijkt niet erg het geval inderdaad. De supermarkten bepalen de promoties en acties. “Wij moeten opboksen tegen dit front, maar het is moeilijk. Te hopen valt dat de productie wereldwijd wat wordt ingetoomd, maar de wijnbouw is de OPEC niet.” Voor wat betreft Australië heeft de natuur een handje geholpen. Door ernstige voorjaarsvorst en een al even ernstige droogte in de zomer lijkt de oogst fors lager uit te vallen. Getallen tot 25% minder worden genoemd. Dat komt in dit geval dan niet eens zo ongelegen.

Reageer op dit item