Jicht is één van de meest voorkomende vormen van gewrichtsontsteking (arthritis). Het is een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een verhoging van het urinezuurgehalte. Wanneer er te veel urinezuur in het bloed zit, kunnen zich in de gewrichten urinezuurkristallen vormen met als gevolg een hevige, pijnlijke ontsteking met roodheid en zwelling boven het aangedane gewricht. Het is een plotseling optredende ontsteking,Jicht is één van de meest voorkomende vormen van gewrichtsontsteking (arthritis). Het is een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een verhoging van het urinezuurgehalte. Wanneer er te veel urinezuur in het bloed zit, kunnen zich in de gewrichten urinezuurkristallen vormen met als gevolg een hevige, pijnlijke ontsteking met roodheid en zwelling boven het aangedane gewricht. Het is een plotseling optredende ontsteking, in 90% van de gevallen aan de basis van de grote teen of een ander voetgewricht
De aandoening wordt vaker bij mannen gezien dan bij vrouwen. Jichtaanvallen manifesteren zich pas na de puberteit, bij mannen met name tussen hun 20e en 40e levensjaar en bij vrouwen meestal pas na de overgang.
Jicht wordt vaak in verband gebracht met wijn, maar deze theorie was tot voor kort nooit goed onderzocht.
In het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet (2004; 363; 1277-81) hebben onderzoekers uit een ziekenhuis in Boston een studie gepubliceerd, waarin gedurende 12 jaar de lifestyle werd gevolgd van 47150 mannen die tevoren niet bekend waren met jicht. In de loop van de 12 jaar kregen 730 mannen een jichtaanval. Door het drankgebruik en het soort drank van de mannen zonder en met jicht te vergelijken, konden de onderzoekers conclusies trekken over de invloed van diverse soorten alcoholhoudende dranken op het ontstaan van jicht.
Alcohol bleek inderdaad het risico op jicht te verhogen: bij dagelijks 1 consumptie met 30%, 2 consumpties met 50% en 3 consumpties met 100% en bij met dan 3 consumpties met 150%.
Echter het goede nieuws voor wijndrinkers is dat met name bier en sterke drank de kans op het ontstaan van jicht aanzienlijk verhoogden, maar dat het drinken van 2 glazen wijn per dag geen verhoogd risico geeft. De auteurs van de studie kunnen echter niet uitsluiten dat dit bij meer dan 2 glazen wijn per dag wel het geval is.
Misschien ook iets voor u
Voorwoord PERSWIJN #3 2025
In Perswijn #3 leest u over mousserende wijnen uit Alta Langa, Costières de Nîmes en de proeftuin van Stan Beurskens....
Jonnie Boer, een grootheid is niet meer
Het was niets anders dan een schok, gisteren eind van de middag. Jonnie Boer overleden, nog maar 60 jaar oud....
Wijnbreinbrekers – Hele trossen
Het vergisten van hele trossen wordt steeds populairder, zowel voor witte wijnen als voor rosé en rode wijnen. De aspecten...
De klasse van kalk
Wat zou de wijnwereld zijn zonder kalkbodems? tekst en foto’s: Lars Daniëls In Europa komen zoveel van de beste wijnen...
Overpeinzingen: Bordeaux 2024 – Onzekerheid eist zijn tol
Afgelopen week was ik en ook de komende dagen ben ik ondergedompeld in het jaarlijkse primeur-circus van Bordeaux. Toegegeven, een...
Wijnbreinbrekers – Deficit irrigation
Deficit irrigation is een Engelse verzamelterm voor diverse manieren van irrigatie, waarbij de druivenplanten net genoeg water krijgen om gezond...