Nieuwe categorie Grosse Gewächse in Moezel - Perswijn
Nieuws

Nieuwe categorie Grosse Gewächse in Moezel

Net nu er eindelijk wat meer klaarheid in de wondere wereld van de Grosse Gewächse leek te gaan komen met uniforme benamingen en criteria, is er een verwarrende nieuwe categorie Grosse Gewächse bijgekomen! Het gaat om een initiatief van de Bernkasteler Ring – een regionale vereniging van Moezelproducenten – die deze wijnen voor het eerst zal veilen bij de traditionele Herbstversteigerung in september. Het oogstjaar voor deze primeur is 2005. Evenals bij de reeds bestaande Grosse Gewächse gaat het om wijnen die volgens speciale, redelijk strenge criteria geproduceerd worden. Tot zo ver de positieve kant van de zaak.
Net nu er eindelijk wat meer klaarheid in de wondere wereld van de Grosse Gewächse leek te gaan komen met uniforme benamingen en criteria, is er een verwarrende nieuwe categorie Grosse Gewächse bijgekomen! Het gaat om een initiatief van de Bernkasteler Ring – een regionale vereniging van Moezelproducenten – die deze wijnen voor het eerst zal veilen bij de traditionele Herbstversteigerung in september. Het oogstjaar voor deze primeur is 2005. Evenals bij de reeds bestaande Grosse Gewächse gaat het om wijnen die volgens speciale, redelijk strenge criteria geproduceerd worden. Tot zo ver de positieve kant van de zaak. De rest is minder positief. De gekozen naam is uiterst misleidend en lijkt meer ingegeven te zijn door overwegingen van rivaliteit ten opzichte van de nationale VDP dan van consumentvriendelijkheid. Deze nieuwe ‘Grosse Gewächse Bernkasteler Ring’, zoals de officiële naam luidt, hebben namelijk niet dezelfde status als ‘echte’ Grosse Gewächse. Die worden vooralsnog alleen door leden van VDP geproduceerd, al bestaat er op papier wel een mogelijkheid voor buitenstaanders. Die moeten hun wijn dan laten keuren door een commissie uit VDP, de vereniging die het hele concept rond dit type wijnen de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Dat buitenstaanders zich tot op heden nog niet massaal aan deze procedure hebben willen onderwerpen, laat zich raden. Leden van de Bernkasteler Ring zijn geen VDP-lid, en omgekeerd. Grosse Gewächse van VDP-leden aan de Moezel, aaneengesloten binnen de Grosser Ring, heten overigens Erste Lagen…  Volgen we nog?

Reageer op dit item