Sieur d'Arques, Chardonnay Vieilles Vignes 2002 - Op de rode fiets naar de Limoux - Perswijn
Wijn van de week

Sieur d’Arques, Chardonnay Vieilles Vignes 2002 – Op de rode fiets naar de Limoux

Voor de wijngroten op aarde is het een voortdurend zoeken naar nieuwe mogelijkheden hun wijnen op de markt te brengen en hun imperium uit te breiden tot in alle hoeken van de aarde. De Gallo winery uit Californië was lang de grootste, tot een fusie tussen Constellation Brands uit de V.S. en het Australische Hardy’s het familiebedrijf naar de tweede plaats verwees. Van de week mochten we op een bijeenkomst in Amsterdam vernemen dat Gallo vastbesloten is de eerste plaats weer terug te veroveren. Dit moet onder andere gebeuren door niet alleen maar Californische wijnen te verkopen, maar door wijnen van uveral over de hele wereld te verkopen. Tamelijk ambitieus, het mag gezegd, maar de familie Gallo mag rustig tot het type ‘doorzetters’ worden gerekend. In Europa is een marketeer overgekomen van wasmiddelenproducent Procter & Gamble om de verkopen verder op te krikken. Dus dat zit wel goed, het verhaal was in elk geval heel gelikt.

Een van de wijnen die werd gepresenteerd op de Gallo-presentatie was een Chardonnay uit de Languedoc onder de naam ‘Red Bicyclette’, de rode fiets. Enigszins verbaasd moesten we vernemen dat we deze wijn wel mochten proeven, maar voorlopig niet hoefden te verwachten dat hij in Nederland op de markt zou komen. Dit merk moest de beleving van de Amerikaan bij Franse wijn verbeteren, en dat scheen nog te werken ook.
Maar nadere beschouwing leerde dat deze wijn afkomstig is uit de kelders van Sieur d’Arques, een grote coöperatie in de Limoux, een wijnstreek in de buurt van het historische stadje Carcassonne. Een kelder die ook samenwerkt met het huis Philippe de Rothschild, u weet wel, van de Moutons (Mouton-Cadet en Mouton-Rothschild). Blijkbaar is Sieur d’Arques erg populair om mee samen te werken. Met deze kennis konden we ons probleem oplossen, want in Nederland zijn de wijnen van deze voortreffelijke cave gewoon te koop, alleen niet als Red Bicyclette. Sterker nog, onlangs proefden we een Chardonnay van oude stokken die zo goed vonden dat we hem selecteerden voor de finale van onze proeverij van Europese Chardonnay-wijnen op het evenement Klassiek Europa.
Het gaat om de Sieur d’Arques, Chardonnay Vieilles Vignes 2002, een Vin de Pays d’Oc. Sieur d’Arques maakt vooral wijnen onder de naam Limoux, zoals de beroemde mousserende wijn Blanquette de Limoux. Maar deze stille wijn, Chardonnay, komt op de markt als Vin de Pays. Deze streek is wat koeler dan de gebieden aan de Middellandse Zee, zodat de chardonnay hier wat meer frisheid en zuren heeft. Dat is precies wat deze wijn zo interessant maakt. Hij heeft mooi hout, maar hij blijft toch ook heel levendig. De geur is breed en krach­tig, het hout is goed gedoseerd, met vanille, zuren en frisheid, lengte, ananas, fruit.

Bacchantes, ongeveer € 7,-
www.bacchantes.nl

Reageer op dit item