Château de Cazeneuve, Les Calcaires 2000, Pic St.-Loup - Perswijn
Wijn van de week

Château de Cazeneuve, Les Calcaires 2000, Pic St.-Loup

Hoewel de crisis in Frankrijk overal toeslaat, blijven de wijnen van de Languedoc zich nog steeds positief ontwikkelen. Dat lijkt steeds meer te gaan via de kant van de landwijnen, de Vin de Pays, maar er zijn ook nog een paar appellations, officiële herkomstbenamingen, die het goed doen –in Frankrijk zo langzamerhand een uitzondering. Binnen de Coteaux du Languedoc werd een paar jaar geleden aan verschillende dorpen toegestaan de eigen dorpsnaam op het etiket te vermelden. Hoewel de ontwikkelingen op dit terrein (veel te) langzaam gaan, was de beslissing om Pic St.-Loup de eigen dorpsnaam op het etiket te laten vermelden de enig juiste. Er worden hier voortreffelijke wijnen gemaakt.

In feite was het een halfslachtig besluit, de vermelding van de dorpsnamen, zoals er in Frankrijk zoveel worden genomen. Erkend werd dat Pic Saint Loup beter is dan de rest van de wijnen met de appellation Coteaux du Languedoc, maar de verplichting om deze appellation te blijven vermelden is gebleven. Toch is Pic Saint-Loup een van de beste wijnen uit de Coteaux du Languedoc. Het gebied rond deze scherpe heuveltop ten noordwesten van Montpellier produceert wijnen met een fluweelzacht karakter, rijk en rijp, en tegelijk ook mooi stevig.
Even buiten het dorp zelf vinden we het Château de Cazeneuve, dat al jaren wijnen maakt van een voortreffelijke kwaliteit. In de jaargang 2000, die achteraf door de droogte toch moeilijker bleek dan verwacht, wist men hier het fruit in de wijn goed te bewaren en de droogte die men bij andere wijnen nogal eens ziet, te vermijden. De cuvée Les Calcaires, afkomstig van een kalkhoudende bodem, is krachtig en stevig, zwoel en intens, klassiek, met heerlijk fruit en sap, nog gesloten, lekker, gedoseerd hout, getoast, spanning, lengte en vitaliteit. Perfect PicSaint-Loup.

Importeurs: Eduard Mol; Colaris, € 10,50
www.wijn-colaris.nl/intro.htm
www.wijnen.net/lid/eduardmol/

deze websites geven info over de betreffende wijnhandels, maar bieden geen echte bestelmogelijkheden

Reageer op dit item