Mont-Blanc, ‘362’ 2002, Tempranillo/Cabernet, Conca de Barberà - Perswijn
Wijn van de week

Mont-Blanc, ‘362’ 2002, Tempranillo/Cabernet, Conca de Barberà

Mooi land, dat Catalunya. Nou ja, geen land eigenlijk, hoewel de Catalanen zichzelf graag zo onafhankelijk mogelijk zien van het centrale Spaanse gezag. Maar in Madrid zit men niet te wachten op regionale autonomie, niet van Baskenland en evenmin van Catalunya. Catalaans wordt ook niet als tweede taal erkend, en alle officiële stukken zijn gewoon in het Spaans. In Catalunya gaan stemmen op om hierin verandering te brengen en zelfs om Catalaans ook bij de Europese Unie als officiële taal in te voeren. Wéér meer tolken, wéér meer stukken, alsof er al niet genoeg bureaucratie is. Catalanen werpen tegen dat hun taal door meer mensen wordt gesproken dan sommige talen in de nieuwe toetredende landen, en helemaal ongelijk hebben ze niet.
De belangrijkste wijnen van Catalunya, mousserende Cava en stille Penedès zijn verreweg het bekendst. Niet voor niets komen uit de streek die zich heel dicht bevindt bij de hoofdstad, Barcelona. Andere wijnen staan hierbij ver in de schaduw. Dat geldt zeker voor het landinwaarts gelegen Conca de Barberà. We vinden dit kleine wijngebied in het zuidoosten van Catalunya, in de provincie Tarragona. Het warme klimaat levert hier krachtige wijnen op, vooral gemaakt op basis van de lokale druiven als garnacha en tempranillo, zo hier en daar aangevuld met wat Franse druiven als cabernet. Door de onbekendheid van dit gebied zijn de coöperaties hier prominent aanwezig. Ze stellen de kleine boeren in staat om samen hun wijnen te maken en op de markt te brengen. Een coöperatie die voortreffelijk werkt is die van Concavins. Dit in 1988 opgerichte bedrijf maakt in moderne installaties soepele en tegelijk warme wijnen. Bij deze Montblanc ‘362’ is de lokale tempranillo-druif aangevuld met wat cabernet, om de wijn krachtiger en voller te maken. Een geslaagde combinatie, met zoet fruit en sap, kersen en wat vanille, in de mond smakelijk en zacht, lekker pittig, soepel, met heerlijk fruit, licht gebrand en krachtig.
HEMA, € 3,95

Reageer op dit item