Allende 2000, Rioja - Perswijn
Wijn van de week

Allende 2000, Rioja

De laatste decennia waren niet gemakkelijk voor Spanje’s bekendste wijnstreek, de Rioja. Niet in de laatste plaats door de schuld van de producenten zelf. De prijzen van de wijnen werden tot grote hoogte opgedreven. De kwaliteit was lang niet altijd op peil. Veel wijndrinkers haakten af. Veranderingen waren nodig, en die kwamen er ook. De laatste jaren is het hard gegaan, en gelukkig maar. Het ging deels ten koste van de ‘klassieke’ Rioja. Klassieke Rioja is gerijpt om vaten van Amerikaans eikenhout, en in deze gerijpte vorm doortrokken van het krachtige vanille van deze sterk gekruide vaten. Maar veel wijndrinkers willen minder vanille en meer fruit in hun wijnen. Het heeft de Rioja gebracht tot een modernisering van zijn wijnen, zonder dat het klassieke type, de karakteristieke Reserva of Gran Reserva, helemaal verdwenen is. Een van de wijnmakers in de Rioja die de laatste jaren voorop liep bij de modernisering, was Miguel Angel de Gregorio, eigenaar van Finca Allende. Miguel Angel de Gregorio is een van de exponenten van het nieuwe Rioja. Eerst met zijn werk bij bodegas Beronia, nu met zijn eigen bodega, Finca Allende, waar hij onder andere een garagewijn pur sang, Aurus. Dit is peperduur, gelikt en rijp, heel zacht en heerlijk drinkbaar, maar in alle eerlijkheid geen wijn die we nog een typische Rioja kunnen noemen. Maar dat geldt niet voor zijn ‘gewone’ wijn, de Rioja Allende uit het jaar 2000. Dit is wel modern, met veel fruit, maar nog altijd typisch Rioja en voor de geboden kwaliteit nog betaalbaar ook –zonder hem goedkoop te willen noemen, maar dat kan nu eenmaal niet bij dit soort wijnen. Het is een heerlijk glas rode Rioja, met mooi hout, maar ook kersenfruit, zacht en fris in de smaak, blijft elegant en heerlijk drinkbaar. Zeer aanbevolen.

Divinité, € 14,-
Lorentzplein 2a
2012 HG HAARLEM
Tel: 023 5316875
Fax: 023 5517792

Reageer op dit item