Domaine Le Murmurium 2001, Côtes du Ventoux Rouge - Perswijn
Wijn van de week

Domaine Le Murmurium 2001, Côtes du Ventoux Rouge

Onlangs (14 november) stond in de Volkskrant een artikel over de moeilijke verhouding tussen de bewoners van de Vaucluse en de ‘buitenlanders’. In een indringende reportage, vanuit het dorpje Mormoiron, in de schaduw van de Mont Ventoux, vertelden lokale bewoners over hun leed. Alle huizen worden gekocht door mensen van buitenaf. Zelfs het ergste bouwval is voor de lokale bevolking onbetaalbaar geworden. Zelfs de groenten zijn duurder, omdat al die stadse mensen die zich hier vestigen ze zo goedkoop vinden. En, onder buitenlanders worden niet alleen Nederlanders of Engelsen worden verstaan, maar ook Fransen uit Marseille of Parijs. Maar de boeren, zo vertelde men, die gaan gewoon door, individualisten als ze zijn, met hun wijnbouw en hun eigen werk. Of ze verkopen hun boerderij voor grof geld aan een buitenlander en gaan stil leven.
Een van de boeren bij Mormoiron die stug doorgaat, is Jean Marot. Sterker nog, hij is pas een paar jaar geleden begonnen met het maken van Côtes du Ventoux., de lokale wijn. En met veel succes. Le Murmurium is een van die domeinen waar het maken van kwaliteit hand in hand gaat met het maken van drinkbare wijnen. De opbrengsten zijn hier zeer laag. Bovendien wordt in de wijngaard gewerkt volgens biologische principes. Niet gemakkelijk, als we ons realiseren dat in 2002 60% van de druiven verloren ging door rot. Dat is de prijs die Marot betaalt door zijn biologische wijnbouw.

In 2001 waren de omstandigheden, ondanks de droogte van dat jaar, gunstiger. De wijn van dat jaar is nu heerlijk op dronk, met pruimen, zoet fruit, kersen en wat zuidelijke kruiden, een zachte smaak, met een vleugje tijm en drop en wat zachte tannines na. Een heerlijk glas rood voor de koude novemberdagen.

De wijnen van Domaine Le Murmurium zijn te koop bij Vinoblesse (www.vinoblesse.nl) en Jan van Breda. Bij Vinoblesse zijn ze op dit moment uitverkocht. Bij Jan van Breda kost de 2001 € 7,85.
Wijnhandel Jan van Breda
Westerkade 29 b
3016 CM ROTTERDAM
Telnr.: 010-436 52 69
Faxnr.: 010-436 57 96
Email: janvanbredawijn@freeler.nl

Reageer op dit item