Château Haut Monplaisir 2000, Cahors - Perswijn
Wijn van de week

Château Haut Monplaisir 2000, Cahors

Cahors, wat moet dat eigenlijk worden? Typisch zo’n Franse streek die veel mensen wel kennen, maar of de wijn ook gekocht wordt, nou nee. Cahors is een beetje vergeten, deze moeilijke wijnen uit de streek van de rivier de Lot. De druiven maken de wijn zo hard: malbec en tannat, gelukkig verzacht met wat merlot. Het is zaak om de druiven zo rijp mogelijk te oogsten, om de tannines goed af te ronden. Er zijn maar een paar châteaux die zich werkelijk inspannen om die kwaliteit te leveren. Natuurlijk Clos Triguedina van de beminnelijke Jean-Luc Baldès, die jaar in jaar uit een voortreffelijke serie wijnen neerzet. Of Château du Cèdre, van de familie Verhaege. Niet alleen de prestigewijn de Le Cedre is meer dan fraai, maar ook de gewone du Cèdre is een zeer betrouwbare Cahors.

Gelukkig komen er ook af en toe nieuwe goede producenten bij. De eigenaresse van Château Haut-Monplaisir, Cathy Fournier, heeft de afgelopen jaren aan haar familiedomein veel veranderd en verbeterd. Zij vroeg zich af hoe het kwam dat de wijnen zo weinig aandacht kregen. Zij ontmoette Pascal Verhaeage, van Du Cèdre, en deze heeft haar geadviseerd wat ze moest doen om de wijnen op niveau te krijgen. Zowel in de kelder als in de wijngaard is alles op zijn kop gezet. Het resultataat is spectaculair. De Cuvée Prestige is heel fraai, maar ook deze gewone cuvée uit 2000 is meer dan voortreffelijk, omdat hij ook zo lekker drinkbaar is –en niet te duur. Hij ruikt heerlijk naar kersen en pruimen, is lekker stevig en open, goed in balans, met aangenaam sap en veel frisheid. Zeer aanbevolen.

Importeurs: Q Vignes, € 6,46; Moolenaar
www.qvignes.nl
www.hansmoolenaar.nl

Reageer op dit item