Overpeinzingen: ChatGPT maakt de tongen los - Perswijn
Overpeinzingen
Columns

Overpeinzingen: ChatGPT maakt de tongen los

Sinds de lancering van het programma ChatGPT, een paar weken geleden, maakt dit de tongen nog steeds los. Niet zo gek, omdat het met behulp van kunstmatige intelligentie allerlei artikelen zelf zou kunnen schrijven, als je het voedt met de juiste informatie. Het is de charme van de eenvoud. Je praat tegen het programma, en daarna kan dit naar aanleiding van de ingesproken vragen en instructies een geschreven tekst produceren. Dat hier veel over geschreven wordt, heeft natuurlijk ook een reden: het raakt direct aan het werk van journalisten. Wellicht worden ze zelfs (deels) brodeloos.

Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig. Ik maak wel eens gebruik van chatboxen. Bijvoorbeeld van mijn energieleverancier, Greenchoice. Zeker nadat je telefonisch te horen hebt gekregen dat de wachttijd om een medewerker aan de lijn te krijgen ongeveer 50 minuten bedraagt. Het wordt onmiddellijk duidelijk dat bij deze chat geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie, want ik krijg op mijn vragen alleen maar domme, nietszeggende antwoorden. Of de chatbox begrijpt mijn vraag gewoon niet.

Het leukste is om ChatGPT gewoon een keer te proberen, zo stelt Eelco Keuris, onze online marketeer. We pakken er een artikel bij dat in het komende nummer van Perswijn gaat verschijnen. Een kort artikel over Château Pape-Clément, naar aanleiding van een proeverij in Parijs, bij Ledoyen aan de Champs Elysées. Het is wel een grappige ervaring om te zien wat daar uitkomt. Sowieso moet je al veel informatie geven om er iets zinnigs uit te krijgen, zo blijkt wel. En een beetje eigenaardig is de tekst meteen al bij de inleiding. Ik zet deze er even bij, in cursief.

PAPE CLÉMENT FLEXIBEL OUDJE

Het is een genot om te genieten van de proeverij van de wijnen van Château Pape Clément, een wijnhuis met 770 jaar aan ervaring. Daarna volgde er een lunch in het Pavillon Ledoyen, gelegen aan de Champs-Elysées. We konden mensen ontmoeten die we in tijden van covid nog niet hadden gezien, en herinneringen ophalen aan vroeger. De wijnen van Pape Clément, net zo flexibel als de oude, bejaarde persoon die ze produceert, zijn een constante in het veranderende landschap van de wijnwereld.

Tja, dit spreekt zo’n beetje voor zich, lijkt me. Er wordt iets verteld zonder dat er écht iets wordt gezegd. Het Nederlands rammelt. En dan ‘wijnen flexibel als het oudje dat ze produceert’, eigenaar Bernard Magrez in dit geval. Niet zo aardig. En wat betekent dat precies? Als je deze tekst goed leest is het niet veel meer dan een herhaling van de gesproken input, en dan nogal belabberd opgeschreven. Het doet me sterk denken aan Dr. Clavan, het typetje van Kees van Kooten, een ‘deskundige’ die de hem gestelde vragen herhaalde in de vorm van een bevestiging. Ik vrees dat we daar niet op zitten te wachten.

Maar ChatGPT kan ook wel zelf iets verzinnen, zoals de volgende alinea:

GOEDE MARKETING

Naast het produceren van goede wijnen, heeft Magrez ook geïnvesteerd in een goede marketingcampagne. Hij heeft veel geld gestoken in promotie en reclame om het merk bekend te maken bij consumenten. Ook heeft hij samengewerkt met bekende namen in de wijnwereld om de bekendheid van het landgoed te vergroten.

Hoe nietszeggend wil je het hebben? Laat ik nu net gedacht hebben dat ChatGPT me kon helpen met pensioen te gaan? Ik vrees dat ik nog even zal moeten wachten. Dit programma zal vast en zeker simpele verhaaltjes in alle oppervlakkigheid kunnen schrijven. Maar een persoonlijk verhaal met diepgang lijkt me vooralsnog te hoog gegrepen. Misschien kunnen ze er bij Greenchoice iets mee voor hun chatbox.

Ronald de Groot

1 Reactie

Reageer op dit item

nl Nederlands