Nederland heeft meerdere bekende wijnschrijvers. De afgelopen zaterdag plotseling overleden Nicolaas Klei (1961-2025) was er daar zonder twijfel een van, ondanks dat hij niet iemand was die proeverijen afstruinde of die de schijnwerpers opzocht. Hij was van een groot wijnjaar, 1961, dat moet een voorteken zijn geweest voor zijn latere carrière.
Nicolaas studeerde rechtsgeschiedenis en ging werken voor het Koninklijk Genootschap ter Bevordering en Verbreiding van Nutteloze Kennis. Toen kwam de wijn. Hij had een wijnrubriek in Trouw, toen men nog zei ‘wijn is rood en komt uit Frankrijk’ (Wirekuf). Dat werd anders, ook voor Nicolaas. Naast zijn rubrieken (o.a. Elsevier, AD) schreef hij vele gidsen en boeken over wijn, waarvan De Omfietswijngids wellicht de bekendste was. Ook maakte hij diverse Supermarktwijngidsen en schreef hij samen met Harold Hamersma het Handboek voor de moderne wijnliefhebber.
Nicolaas ontwikkelde al snel een voorliefde voor ‘natuurlijke’ wijnen en hield van de verhalen achter de wijnen van gepassioneerde, oprechte (bio)boeren. Het schrijven deed hij vol overtuiging in een eigen stijl, erudiet maar niet betweterig, grappig en zonder poespas. ‘Wijn is niet moeilijk, maar lekker’, was een van zijn deviezen. Daarmee heeft hij wijn toegankelijk gemaakt voor vele Nederlanders, zonder wijn te degraderen tot iets simpels. Want altijd was er de oprechte verwondering over wijn, over zijn diversiteit, zijn herkomst en zijn smaken.
Perswijn wenst zijn familie, geliefden en andere nabestaanden veel sterkte met dit grote verlies.
Nicolaas Klei (foto Milton Verseput voor Vinée Vineuse van Wijnkoperij Okhuysen)