PERSWIJN #5 komt uit op 28 juli 2025
In Perswijn #5 leest u over hoogst originele wijnen uit Corsica, intelligente wijnbouw in West-Sussex, verrassend Mendoza en moscatel uit de ‘platte’ kant van de Douro.
Verder artikelen over Savoie en Haute-Savoie, Nederland in 134 wijnen, merlot uit Malepère, superlatieven over Pietradolce, bijna ideale groeiomstandigheden in de Dão en de revival van vermout.
Met maar liefst 957 proefnotities Nederlandse wijnen in alle stijlen, rood uit Zuid-Portugal, Alentejo, Tejo, Lisboa, Setúbal, Algarve, Duits wit behalve Riesling en Zuid-Afrikaans wit behalve Chenin Blanc.
En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, diepgravende artikelen, inspirerende restaurants, wijn-spijscombinaties, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 28 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. En ook in onze webshop.
——————————————————————————————————–
Corsica, deel 1: patrimonio
Iemand had Lars Daniëls al gewaarschuwd: “Het wordt liefde op het eerste gezicht.” En zo geschiedde. Corsica is wonderschoon. En de goede, soms prachtige en vaak hoogst originele wijnen maken het eiland tot een bestemming die hoog op de bucketlijst van iedere wijnliefhebber moet staan.
Tinwood Estate: intelligente wijnbouw
“Wijnbouw vond mij, niet andersom. Ik ben geboren op een geweldige plek en zag de kansen op het juiste moment.: Was getekend: Art Tukker, van Nederlandse afkomst, wijnboer in West-Sussex, Groot-Brittannië.
Mendoza, nog lang niet afgeschreven
Zo kom je jarenlang niet in Argentinië. En zo ben je er twee keer in anderhalf jaar. Het lijkt misschien dubbelop, maar het was een mooie gelegenheid voor Ronald de Groot zijn kennis te verdiepen en ook weer een paar andere producenten te bezoeken. Soms vertrouwd, soms verrassend anders.
Favaois, moscatel van de vlakte
Wie naar de Douro afreist, gaat doorgaans voor de wijngaarden op de hellingen die nergens anders zo steil zijn. Maar de Douro heeft ook een ‘platte’ kant. Dat is de Planalto Mirandês, een hoogvlakte in de Cima Corgo. Een bezoek waard, vanwege de traditionele zoete Moscatelwijn en de belofte voor de toekomst.
Savoie en Haute-Savoie: de après-ski ver voorbij
Stefaan keert voor Perswijn terug naar zijn favoriete vakantiebestemming, de Savoie. In deel 1 van dit tweeluik gaat hij naar de Haute-Savoie: de wijngaarden rond en boven het Lac du Bouget, het Lac Léman en de wijnstreek rond Ayze.
Nederland in 134 wijnen
We gingen er eens goed voor zitten en proefden 134 Nederlandse wijnen in alle stijlen. Het oordeel? Heel positief!
Malepère is vooral zichzelf
Je zou je in de appellation Malepère, rond Carcassonne, bijna in Bordeaux kunnen wanen, met merlot als de belangrijkste druif voor de rode wijnen. Maar zo simpel is het nu ook weer niet. De werkelijkheid is diverser én interessanter.
In de serie Doorgelicht: Condrieu 2023, Domaine Graem & Julie Bott
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze keer een Condrieu van een nieuw domein. Het is een wijn met een opmerkelijke frisheid, die toch vulling, diepgang en lengte heeft. Een wijn in een mooie, eigentijdse stijl.
In de serie Nederlandse wijngids: Domein Holset uit Lemiers en Overst Voerendaal uit Nuth
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
Pietradolce laat niemand onberoerd
Over Pietradolce vrijwel niets dan superlatieven. Van schitterend terroir tot doordachte wijnmakerij tot uiterst elegante wijnen: alles is van een superieure harmonie. Lars Daniëls had gelukt: hij kreeg het allemaal te zien en te proeven.
De Dão
Bijna ideale groeiomstandigheden in een prachtig gevarieerd landschap, interessante inheemse druivenrassen met wereldse potentie en een lichting getalenteerde wijnmakers – de Portugese wijnregio Dão heeft alles in huis om de wereld te veroveren.
Vermout, alsem voor de ziel
Vermout begon zijn revival als ingrediënt in negroni – rode vermout, gin en campari – en andere cocktails. Inmiddels is de versterkte en gearomatiseerde wijn puur ook weer in trek. Niet alleen bij de consument, maar ook bij wijnmakers.
In de serie Op de wijnkaart: Levy Smit: “Als mijn verzamelhart spreekt, moet ik wel in de spiegel kijken. Anders gaat het mis.”
Als ondernemer met een groot hart voor wijn verwent Levy zijn gasten met vlees en stuurt ze als het moet een beetje bij op wijngebied.
In de serie alles behalve wijn, deel 5: wijnglazen
Wijn komt niet zomaar tot stand. In het proces van wijnbouw en wijnmaken maakt een wijnboer gebruik van allerlei materialen, van plantmateriaal tot gisten en vaten. Deze keer: wijnglazen. Lars Daniëls kijkt diep in het glaasje en spreekt met een toonaangevende producent van chique wijnglazen: Zalto.
In de rubriek Wijnmensen: Ulrich Fischer: “Sommige plekken zijn wellicht niet meer geschikt voor wijnbouw.”
Hij gelooft niet in wilde gisting maar wel in wetenschap: Ulrich Fischer doet al dertig jaar onderzoek naar wijnbouw en wijn.
In de rubriek Lekkere trek: Wijnbar Hemel & Aarde in Utrecht en Restaurant Nazka in Amsterdam
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: sommelier Tessa van de Wouw adviseert bij coquille met asperge-citroencompote en cantharellen met saus op basis van vin jaune
We hebben twee lekkere gerechten, een sommelier die bij elk drie wijnen adviseert en een proefpanel dat het allemaal uitprobeert.
Bordeaux-bruis
Een van de grootste coöperaties van Bordeaux gooide het roer radicaal om. De consumptie van rode wijn daalt, witte en mousserende wijnen verkopen redelijk goed: in Sauveterre besloten ze daarom te mikken op Crémant de Bordeaux. Met succes.