Op uitnodiging van Concours Mondial de Bruxelles ben ik deze keer afgereisd naar Mexico. Deze organisatie is de grootste rondreizende blindproeverij van de wereld, waar internationale wijnprofessionals uit bijna 50 landen, duizenden wijnen keuren en van zilveren of gouden medailles voorzien.
Op de eerste dag van het bomvolle programma belandde ik met 19 collega’s in een spannende film. Ons busje werd naar een wijnhuis geëscorteerd door motoragenten, politieauto’s, gemaskerde legereenheden met grote wapens en een ambulance. Denk daar gillende sirenes bij en verkeer dat tegen gehouden werd tijdens de spits. Behoorlijk indrukwekkend kan ik u vertellen. En dat elke dag weer! De jarenlange politieke onrust, drugsbendes en groei van armoede zal daar vast mee te maken hebben gehad. Hopelijk zal de kersverse presidente Claudia Sheinbaum, de eerste vrouw op die plaats in de geschiedenis, verandering brengen.
Hoge belastingen
Mexicanen zijn geen wijndrinkers, zij geven hun voorkeur aan sterke distillaten als whisky en hun nationale trots tequila. Maar Mexico is ook het land waar de wijnconsumptie groeit. Sterker nog, wijn is de enige drankenbranche die in de laatste 20 jaar gestaag blijft doorgroeien. Helaas zijn de Mexicaanse wijnen behoorlijk duur. De reden? Zeer hoge accijnzen op wijn. Wijn behoort volgens de Mexicaanse overheid tot de “luxury tax” en rekent meer dan 40 %. Ik klaag voorlopig niet meer in Nederland. Daarnaast is er moordende concurrentie met goedkopere wijnlanden als Chili en Argentinië.
Terroir & klimaat
Mexico is qua klimaat, natuur en cultuur heel divers en versnipperd. Mexico heeft bijna 2 miljoen vierkante km land en is 47 keer groter dan Nederland. Behoorlijk indrukwekkend dus! Baja California in het noordwesten aan de kust is het grootste wijngebied met 4500 ha wijngaarden verdeeld over 260 bodega’s. De beste Mexicaanse wijn van het Concours Mondial de Bruxelles was wederom afkomstig uit Baja California.
Het gebied dat ik bezocht heb, is Guanajuato en is het vierde grootste wijngebied van Mexico. Het ligt centraal gelegen in Mexico. In de afgelopen twintig jaar zijn er 40 wijnhuizen geopend. Het gebied heeft in totaal 566 ha wijngaarden en deze zijn alle gelegen op circa 2400 meter boven zeeniveau. Het gebied is omringd door hoge bergen en dat is direct het geheim van dit wijngebied. Door de hoogte en de bescherming van de bergen worden de hoge temperaturen van soms wel meer dan veertig graden getemperd. Daarnaast is het altijd “koel” in de nacht met zo’n 12-15 graden. Door het extreme temperatuurverschil tussen dag en nacht krijgen de druiven een dikke schil en bevatten ze veel polyfenolen.
Twintig procent van alle Mexicaanse wijn komt uit Guanajuato. De wijnindustrie heeft er een aantal flinke uitdagingen. Het heeft er bijvoorbeeld in de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks geregend, waardoor er een enorm watertekort is. Opgedroogde bassins en reservoirs zijn het bewijs hiervan. Irrigatie is een zeer kostbare oplossing. Zelfs de cactussen hingen er vermoeid bij.
Maar wijngebied Guanajuato is ondanks al deze uitdagingen volop in beweging. Ze hebben sinds 2023 zelfs een officiële “Ruto del Vino” ofwel een eigen wijnroute van wel meer dan 700 kilometer wijntoerisme.
Wijn
Mexico heeft geen eigen authentieke druivenrassen maar verbouwt internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec en tempranillo. Helaas missen de meeste geproefde wijnen spanning. Dit is vooral duidelijk merkbaar bij de mousserende en witte wijn.
In een gesprek met twee Argentijnse flying winemakers komt naar voren dat het komt door een tekort aan algemene wijnkennis. Verkeerde rassen staan op de verkeerde bodemsoorten.
Zo zeggen ze: “Het is goedkoper is om het recht te trekken in de wijnkelder dan in de wijngaard zelf.”
Luxeobject
Twee uur lang hebben we vanuit de stad gereden door een droge vlakte, veelal begroeid met cactussen en agaveplanten. En ineens was daar een oase van groene wijngaarden en groen gras. Ik kon mijn ogen niet geloven! We bezochten o.a. een jong wijnhuis, slechts zeven jaar oud. Viña del Gran Padre wordt gerund door de burgermeester van het gehucht Dolores. Grappig detail: hij lijkt verdacht veel op Lucky Luke.
Ze verbouwen internationale druivenrassen als syrah, cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc en zelfs sauvignon blanc die ze op hout hadden gevinifieerd. Door de typische dikke Amerikaanse wijnglazen kwam de wijn branderiger en alcoholischer over dan het in werkelijkheid het geval was.
De fruitige rode wijnen werden bij ons allemaal op een koelere temperatuur geschonken. Ze misten vaak tannine maar in combinatie met de lokale keuken, kruidig en pikant, werden de wijnen daardoor heel fruitig en rijp. Het lijkt een mooi huwelijk!
Potentie hebben alle huizen. Alles is aanwezig op de wijndomeinen. Eikenhouten vaten uit Frankrijk en zelfs Slavonische houten vaten in geklimatiseerde kelders. Kilometers aan netten om de druiven te beschermen tegen vogels tot aan uitgebreid aangelegde drupirrigatie. Niets is te gek voor de (rijke) Mexicaanse wijnmakers. Wijn is een prestige en luxeobject voor de rijken en helaas onbereikbaar voor de gewone Mexicaan.
Toekomst
De gemiddelde wijngaarden moeten zich in de meeste gevallen nog door ontwikkelen. Een wijn van zeven jaar jonge wijnstokken met veel houtrijping geeft vaak wijnen die volledig uit balans zijn. Nog even geduld dus!
Officiële herkomstbenamingen met zeer specifieke regels zijn er niet. De wijnen zijn wel gemaakt van honderd procent van het druivenras dat op het etiket is vermeld. Er moet nog veel gebeuren in Mexico maar er is zeker toekomst! De tijd zal het leren….
Barbara Verbeek