Bío-Bío ligt tussen de havenstad Concepción en de stad Los Angeles, zo’n 500 kilometer ten zuiden van Chili’s hoofdstad Santiago, tussen de kust en het Andes-gebergte. Het gebied was eeuwenlang de zuidelijke grens van Chileense wijnbouw. Heden ten dage staat het gebied voor een combinatie van traditionele wijnbouw en moderne projecten. De brede rivierbedding van de op een na langste rivier van Chili, was lang de zuidgrens van Chili met het Mapuche-territorium. Tegenwoordig is het gebied qua wijn verdeeld in twee subgebieden: Yumbel en Mulchén. Daarbij komen nog een paar verschillende enclaves, zoals Hualqui, San Rosendo, Cabrero en Negrete. Bijzonder voor dit gebied is dat (zeer) oude wijnstokken hier een hoofdrol spelen. Denk aan moscatel de Alejandria, cinsault, malbec en natuurlijk de país (zie hieronder). Deze oude rassen zijn goed voor een groot deel van de aanplant in de wijngaarden van Bío-Bío. Een deel van de wijnen wordt gemaakt door kleine wijnboeren die absolute pareltjes van wijnen maken. Veelal doet men alles met de hand. Sommige producenten werken traditioneel, anderen maken deel uit van een nieuwe golf van oenologen. Maar iedereen werkt met respect voor het platteland en zorgt voor een bijzondere expressie van het terroir in de fles.
Bío-Bío heeft meer wind, regen (1.100mm per jaar) en klimatologische diversiteit dan de meeste andere wijngebieden in Chili. Daardoor en door het koele klimaat, het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur en het lange groeiseizoen kan het gebied ook complexe en aromatische witte wijnen voortbrengen. Hoogte van wijngaarden is hier dus niet nodig voor een mooie frisheid en de meeste wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 50-200 meter.
Met de klimaatopwarming groeit de belangstelling voor koelere wijnregio’s in Chili, zoals Bío-Bío en Itata. Ook Bío-Bío merkt dat. Het koelere klimaat van Bio-Bío is mede te danken aan de koele wind van de Humboldt-stroom. De koelte heeft er ook voor gezorgd dat er naast de traditionele druivenrassen ook belangstelling is voor ‘cool climate’-rassen als pinot noir en sauvignon blanc, maar daarnaast ook voor de internationaal bekende chardonnay. Pinot noir doet het hier erg goed en lijkt zeker een belofte voor de toekomst. De Casablanca Valley genoot bekendheid met de wijnen van chardonnay of sauvignon blanc. Hier in Bío-Bío vind je voor wit ook riesling, gewurztraminer en viognier. Dit vergroot de diversiteit in deze vallei die zich daarmee beweegt tussen de geschiedenis en het heden.
En de knisperfrisse wijnen met een wat lager alcoholpercentage uit Bío-Bío trekken momenteel ook de aandacht. Onderstaande rode wijnen van Roberto Henríquez hebben maar 11 en 12,5% alcohol. Opvallend in deze tijd.
2018 Rivera del Notro
2018 DO Secano Interior del Bio-Bío, Rivera del Notro, Vitivinícola Roberto Henríquez.
De wijn is gemaakt van 100% país van 200 jaar oude stokken en heeft slechts 11% alcohol.
Van wijngaarden op alluviale vulkanische bodems langs de rivier. Rijping op foeder (500l). Semi-carbonique. Transparant en robijnkleurig. Heel licht van kleur. In de neus bloemig met lichtrood fruit. Rode besjes, zure kersen en een handjevol bramen. Peperige kruidigheid en een medicinaal ondertoontje. Boers en rustiek met hoge zuurgraad en soepele zachte tannine. Licht, speels en elegant met een laag alcoholpercentage.
2020 Tierra de Pumas
2020 Bio-Bío Valley, Tierra de Pumas, Vitivinícola Roberto Henríquez
De wijn is gemaakt van 100% país van 200 jaar oude stokken en heeft 12,5% alcohol.
De Tierra de Pumas is steviger dan de Rivera del Notro en heeft een heel eigen karakter. Hij is afkomstig van één van de alleroudste wijngaarden van Chili. Bodem van graniet, kwarts en klei. Een deel van de wijn rijpt op een tank van staal/beton, een deel rijpt 5 maanden in oude barriques.
Roodpaars van kleur, minder transparant. Vollere diepere tint dan de Rivera del Notro. Boerse neus. Ook bij deze wijn frisse zuren, maar tevens een heel klein zoetje. Boerse rustieke stijl met rijpe frambozen en kersen en ook licht medicinaal. Warmer en zachter dan de Rivera del Notro en met meer rijp fruit. Vol, peperig en aards, maar ook puur en karaktervol.
Ingrid Larmoyeur