Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 geeft het goede voorbeeld - Perswijn
Reportages & Reizen

Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 geeft het goede voorbeeld

Eindelijk konden we weer naar een grote beurs. Weer veel vakgenoten ontmoeten, maar vooral natuurlijk weer veel producenten zien, bijpraten en samen, live, hun wijnen proeven. Dat was zo lang geleden dat het weer wennen was, aan sociale omgangsvormen maar ook aan de inspanning. Vele bezoekers vertelden over vermoeide benen en pijn in de voeten. Maar niemand klaagde, want men was maar wat blij dat men weer gewoon het werk kon doen dat zo onmisbaar is in de wijn business. 

Terwijl in januari velen –logischerwijs– nog dachten dat Wine Paris half februari te vroeg zou komen en dat het uitgesteld zou worden, bleek het tijdstip uiteindelijk haalbaar. En werd Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 de eerste grote wijnbeurs na de uitbraak van de COVID-19-pandemie. Daarmee gaf lichtstad Parijs het goede voorbeeld en dat is ongetwijfeld een fijne opsteker voor de organisatoren.

Volgens diezelfde organisatoren kwamen tijdens de pas derde editie van de drie dagen durende beurs (maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 februari) in totaal 25.739 bezoekers naar de beurs, die 2864 exposanten had. Zoals gebruikelijk de meeste op maandag en de minste op woensdag. Na de 30.000 bezoekers in 2020 had de beurs rekening gehouden met beduidend minder bezoekers –men verwachtte 20.000–, vanwege de reisbeperkingen voor vele potentiële internationale bezoekers (van buiten de EU), dus het eindresultaat is tevreden stellend. Er waren, naast heel veel Fransen uiteraard, vooral ook veel Nederlanders, Belgen en Italianen, en ook Britten en Amerikanen. Uiteindelijk kwamen de bezoekers uit 109 verschillende landen.

Los van het bezoekersaantal, wat vooral telde, was de sfeer. En die was prima, bij vlagen zelfs uitgelaten. In reacties op de beurs werd dan ook vooral gesproken over de positieve energie die het samenkomen had gegeven. En hoe belangrijk het een-op-een contact is, niet alleen tussen producenten en handelaars, tussen verkopers en (potentiële) kopers, maar gewoon tussen mensen in dezelfde business. Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 was daarmee hoe dan ook een succes.

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item