Cape Winemakers Guild veilingwijnen 2020 - Perswijn
Geproefd & BeoordeeldNieuws

Cape Winemakers Guild veilingwijnen 2020

Het was al weer 5 jaar geleden dat ik een artikel wijdde aan de wijnen die de prestigieuze Cape Winemakers Guild ter veiling aanbiedt. Destijds schreef ik dat het ‘een club is die ooit –naar het schijnt– als vooruitstrevend verband is begonnen (innovation is nog immer een van hun motto’s), maar nu (deels) een conservatief instituut lijkt’. De proeverij op maandag 7 september j.l. van de wijnen die op 3 oktober a.s. online zullen worden geveild, heeft me niet sterk van mening kunnen doen veranderen. De aangeboden wijnen zijn door de bank genomen zeker niet de meest spannende Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar wel allemaal goede wijnen, waaronder een aantal heel bijzondere en een enkele wijn van absolute wereldklasse.

Cape Wine Guild verjongt

Even wat belangrijke gegevens op een rijtje. De Cape Winemakers Guild is een gilde, dat al in 1982 is opgericht door een aantal destijds beroemde en vooruitstrevende wijnmakers. Nieuwe leden kunnen alleen op invitatie van de bestaande leden –nu 42– toetreden en het lidmaatschap is persoonlijk, onafhankelijk van de winery waar iemand werkt of eigenaar van is. Dat brengt uiteraard met zich mee dat het niet de meest dynamische club is, maar dat zijn gildes zelden. Wel heeft er de afgelopen jaren een zekere vernieuwing plaatsgevonden. Nog steeds jongere wijnmakers als Andrea Mullineux, Duncan Savage en Miles Mossop bijvoorbeeld zijn prominente leden, Samantha O’Keefe, Peter-Allan Finlayson, Donovan Rall en JD Pretorius zijn recentelijk toegetreden en een aantal oudere wijnmakers is teruggetreden.

Blockbusters houden vol

Dat heeft de kwaliteit en meer nog de diversiteit van de aangeboden wijnen goed gedaan. Het aandeel zeg maar eigentijdse wijnen is toegenomen. Daarmee bedoel ik vooral wijnen die terroirexpressie als uitgangspunt hebben, die meer minimalistisch gemaakt zijn en het moeten hebben van hun natuurlijke spanning. Bovendien is er binnen de CWG ook ruimte voor onorthodoxe wijnen, op bijzondere wijze gevinifieerd. Ze bieden een welkom tegengewicht aan de vele krachtige rode wijnen die ook nog steeds worden gemaakt, wijnen met veel van alles (zeer rijp fruit en ander extract, zoete tannine, veel alcohol en ruim hout). Evenwel zou het fout zijn dat soort wijnen over één kam te scheren; bepaalde krachtige rode wijnen zitten steengoed in elkaar en komen volledig tot hun recht op 14,5% alcohol. Het is allemaal niet zwart-wit, gelukkig maar.

Goede doelen

De wijnen worden speciaal vervaardigd en gebotteld voor de CWG en mogen initieel alleen op de jaarlijkse veiling worden verkocht. Wat kopers er daarna mee doen, is uiteraard een andere zaak. Ze zijn niet goedkoop –meestal begint bieden vanaf € 50,-–, hetgeen wellicht niet altijd in lijn is met de kwaliteit, maar wel logisch is gezien de exclusiviteit. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar diverse nobele projecten die de CWG ondersteunt in de Kaapse Wine Industry en van beduidend sociaal-economisch belang zijn. Zoals de ontwikkelingshulp aan kinderen uit voorheen achtergestelde groepen (in de vorm van wijnonderwijs en stages bijvoorbeeld), waarvan het Protégé Programme het meest in het oog springt. Dat heeft al 16 wijnmakers voortgebracht met leidinggevende functies en eigen wijnprojecten. En daarbovenop zal dit jaar een deel van de opbrengst gebruikt worden om een van de leden, Samantha O’Keefe van Lismore, te helpen haar wijngoed dat volledig werd verwoest door natuurbranden eind 2019 opnieuw op te bouwen. Een mooi gebaar.

Het aanbod van 2020

Dan naar de lekker vlotte en deskundig begeleide proeverij. Deze werd zoals ieder jaar georganiseerd door Zuid-Afrikakenner bij uitstek, Udo Göebel MV, ondersteund door Sara Channell namens Wines of South Africa. De tijdelijk in Nederland wonende Marc Kent van Boekenhoutskloof hielp Udo met informatie over de wijnen en hun producenten. Plaats van handeling was The Grand in Amsterdam, waar Marco Westra en zijn team voor prima omstandigheden hadden gezorgd, ook in deze coronatijd. We kregen 17 wijnen te proeven uit het aanbod van 2020, dat met 28 wijnen in totaal geringer is dan voorgaande jaren, om voor de hand liggende redenen. Ook was er een wijn van de tevens georganiseerde Vinotheque Auction, een veilig van reeds eerder aangeboden, veelal gerijpte wijnen van de CWG. Hier volgen mijn proefnotities en waarderingen.

Kanonkop, CWG Paul Sauer 2017
Score: 17,5/20 punten
Geur: Enorm compact, donker fruit, iets rook en rubber, ook fris.
Smaak: piepjong, prachtige tannine, grote lengte, steengoed.
Herkomst: Simonsberg-Stellenbosch
Druivenras(sen): 76% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 7% Merlot

Hartenberg Estate, CWG Auction Cabernet Sauvignon 2018
Score: 17/20 punten
Geur: Heel compact, donker fruit, getypeerd, wat tabak, fraai hout.
Smaak: Krachtig, compact, stevige tannine maar niet te zoet, warm en lang.
Herkomst: Bottelary
Druivenras(sen): cabernet sauvignon

Newton-Johnson, CWG Windansea Pinot Noir 2017
Score: 17/20 punten
Geur: Mooi compact, donkere kersen, iets gerookt, fijn kruidig, klasse.
Smaak: Rijp maar fris, goede grip, niet geforceerd, wel echte diepgang en lengte.
Herkomst: Upper Hemel-en-Aarde Valley
Druivenras(sen): pinot noir

Paul Cluver, CWG The Wagon Trail Chardonnay 2018
Score: 17/20 punten
Geur: Jong, reductief, wat citrus en hint van ananas, eigentijds.
Smaak: prachtig intens, erg goede zuren, fijn romig, klasse.
Herkomst: Elgin
Druivenras(sen): chardonnay

Miles Mossop Wines, CWG Saskia-Jo 2018
Score: 17/20 punten
Geur: Licht reductief, wat citrusfruit, rode appel, wat aards en kruidig.
Smaak: Intens, mooie textuur, zuren en bitters, flinke lengte.
Herkomst: Swartland
Druivenras(sen): 65% Chenin Blanc, 25% Clairette Blanche, 10% Grenache Blanc

Luddite Wines, Lone Stranger Mark ll 2018
Score: 16,5/20 punten
Geur: Krachtig maar fris, rood en zwart fruit, niet te zoetig, mooi kruidig.
Smaak: Beschaafd extract, goede zuren, al aantrekkelijk, veel reserve.
Herkomst: Bot River
Druivenras(sen): 50% Mourvèdre, 40% Shiraz, 10% Grenache Noir

Ernie Els Wines, CWG 2017
Score: 16,5/20 punten
Geur: Donker fruit, zwarte bessenjam, heel compact, rozemarijn, wat reductie.
Smaak: Krachtig maar best strak, goede pure tannine, niet zoetig, fraai, jong.
Herkomst: Stellenbosch
Druivenras(sen): 60% Cabernet Sauvignon, 30% Shiraz, 10% Cinsault

Rust en Vrede, CWG Auction Estate 2017
Score: 16,5/20 punten
Geur: Kracht en rijpheid, ook fris, donker fruit, cederhout, leer, peper.
Smaak: Compact, ruim hout, warmte en kruidigheid, powerhouse.
Herkomst: Stellenbosch
Druivenras(sen): 75% Cabernet Sauvignon, 25% Syrah

Saronsberg, CWG Die Erf Shiraz 2017
Score: 16/20 punten
Geur: Intens, bramen(jam), after eight, zwarte peper, tapenade, kruidnagel.
Smaak: Power, veel fruit, ruime tannine, iets aangezuurd, flinke lengte.
Herkomst: Tulbagh
Druivenras(sen): syrah

Cederberg, CWG Teen Die Hoog Shiraz 2018
Score: 16/20 punten
Geur: Heel fruitig, echt aromatisch , kruidig, wat peper.
Smaak: Komt wat enkelvoudig over door het fruitzoet, maar wordt interessant.
Herkomst: Cederberg
Druivenras(sen): syrah

Villiera Wines, Drip Barrel Cabernet Franc 2018
Score: 16/20 punten
Geur: Heel herkenbaar, zwarte bessen, wat bladeren, pyrazine, munt, tabak.
Smaak: Best rijk, ook charmant, zoet fruit, rustige tannine.
Herkomst: Stellenbosch
Druivenras(sen): cabernet franc

Delaire Graff Estate, Banghoek Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon 2016
Score: 16/20 punten
Geur: Rijp en iets groen, blauwe en zwarte bessen, wat jam, munt.
Smaak: Rijp, flinke tannine, maar ook fruitzoet, rondt af, drop, wat fors.
Herkomst: Banghoek
Druivenras(sen): 55% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon, 8% Petit Verdot, 3% Malbec

Edgebaston, CWG Cabernet Sauvignon Reserve 2017
Score: 15,5/20 punten
Geur: Rijp en rijk, iets ontwikkeling en likeur, bladeren, grafiet.
Smaak: Krachtig, maar tikje te fors.
Herkomst: Stellenbosch
Druivenras(sen): 95% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc

Neil Ellis Wines, CWG Amper Bo Tempranillo 2015
Score: 15,5/20 punten
Geur: Donker, compact, zoete houttonen, zwart fruit, ook jam, leer.
Smaak: Goed fruit, hout gaat goed integreren, broeierig, wat warm na.
Herkomst: Bottelary
Druivenras(sen): tempranillo

Jordan, CWG Chardonnay Auction Reserve 2012
Score: 15,5/20 punten
Geur: Ontwikkeld, boenwas, karamel, gebakken ananas, noten, honing.
Smaak: Smaak beter dan de geur, mooi rijk, notig, romig, zilt als sherry.
Herkomst: Stellenbosch
Druivenras(sen): chardonnay

Al met al was het een interessante en goede proeverij. De diversiteit bleek aanzienlijk, niet alleen qua herkomsten en druivenrassen, maar vooral ook qua wijnstijl. Van een aantal wijnen vroeg ik me af of ze nou wel op dit podium gepresenteerd moeten worden, zoals de Tempranillo van Neil Ellis. Uiteraard, tempranillo kan interessant zijn in Zuid-Afrika, met oog op de toekomst, en het is nu al een lekkere wijn. Maar Neil Ellis maakt betere wijnen.

Als, dan…

Afsluitend, wat zou ik zelf kopen mits ik het geld had om dat uitgebreid te doen? Da’s natuurlijk heel persoonlijk, maar hierbij mijn favorieten van de wijnen zoals geproefd op maandag 7 september (werd al duidelijk op basis van mijn scores uiteraard): elegantere wijnen als Raats The Fountain Terroir Specific Chenin Blanc 2019, Paul Cluver The Wagon Trail Chardonnay 2018 en Newton Johnson Windansea Pinot Noir 2017, maar ook powerhouses als Hartenberg CWG Auction Cabernet Sauvignon 2018 en uiteraard de enige wijn van wereldklasse: Kanonkop CWG Paul Sauer 2017. En tenslotte, zelfs zonder de wijn te hebben geproefd, ook nog de Radicales Libres 2015 van Andrea Mullineux. Een Chardonnay uit Klein Karoo, vijf jaar gerijpt in hout zonder op te toppen (sans ouillage, zoals in Jura en Rioja ook gebeurt), dat moet mega-spannend zijn.

 

De volledige catalogus is hier in te zien:

<iframe src=”https://drive.google.com/file/d/18pE_HOeXzKZPud7wsjj_gA0ON6yksUIY/preview” width=”640″ height=”480″></iframe>

https://www.capewinemakersguild.com/sites/default/files/CWG%20Catalogue%202020.pdf

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit item