PERSWIJN #4 2020 komt 22 juni uit! - Perswijn
Persberichten

PERSWIJN #4 2020 komt 22 juni uit!

In Perswijn # 4 leest u over de de invloed van het coronavirus op de wijnsector en de invloed van de klimaatverandering op de wijnbouw. We proefden de primeurs van Bordeaux 2019, grandioze Riesling uit Roter Hang, en Chileense icoonwijnen van Viña Morandé en eigentijdse chablis van Domaine Laroche.

Stefaan Soenen neemt in de serie over bijna vergeten Duitse Riesling Kabinett onder de loep en Lars Daniëls vertelt over vluchtig zuur. En er is een nieuw standaardwerk verschenen over Bordeaux met terroir als invalshoek.

Verder ruim 500 proefnotities Veneto -wit, rosé en zoet-, Veneto rood, rosé uit Portugal en Spanje, Bordeaux -rood, wit en rosé- en rood uit de Loire.

En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 22 juni verkrijgbaar in de winkels, bij onze ambassadeurs en in de PERSWIJN webshop.

Roter Hang, Riesling van rode grond

Tussen Nackenheim en Nierstein ligt een beroemd Duits terroir: der rote Hang (of Roter Hang). Zijn naam komt van de rode kleur van de bodems op de imposante helling, die grotendeels op de Rijn kijkt. En zijn faam was eind achttiende eeuw al groot. Na jaren van een zekere malaise is de Roter Hang weer helemaal terug van weggeweest dankzij grandioze Riesling.

Wijnsector zoekt uitweg: van nooddistillatie tot bag-in-box

De wijnsector wordt door de virusuitbraak zeer hard geraakt, op verschillende manieren. Het meest in het oog lopende probleem is de sluiting van de horeca in veel belangrijke wijndrinkende landen. Dat is nog maar het begin. En niemand weet waar het einde is.

Campania, de overvloed van Benevento

Campania Stories is een jaarlijks evenement waarvoor journalisten uit Italië en de rest van de wereld worden uitgenodigd. Perswijn is vrijwel altijd van de partij. Naast de uitstekend georganiseerde proeverijen van de recente jaargangen worden er bezoeken aan wijnhuizen in de omgeving geregeld.

In de serie: Foute wijn. Over missers en mankementen

Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je (zo nu en dan veel) geld moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het voorconsumenten en verkopers belangrijk om te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn en hoe je ze kunt ontdekken. Wijnproducenten moeten weten hoe missers ontstaan en hoe ze voorkomen of beperkt kunnen worden. Lars Daniëls bestudeert de bekendste wijnfouten in deze nieuwe, achtdelige serie. Deel 4: vluchtig zuur.

Domaine Laroche: Chablis van deze tijd

Een geplande groepsproeverij via het beeldscherm met wijnmaker Grégory Viennois van Domaine Laroche in Chablis liep grandioos in de soep. Elke nieuwe techniek heeft zo haar opstartproblemen, zullen we maar zeggen. Gelukkig konden we elkaar later alsnog spreken, één op één en in het Frans, wat voor hem toch prettiger is. Zo kregen de prachtige wijnen van het domein toch de aandacht die ze verdienen.

Cap Classique, wijn om van te houden

Op reis in Zuid-Afrika begin dit jaar ging het om duurzame producenten. Maar Perswijn had natuurlijk ook oog voor andere interessante ontwikkelingen. Zoals die op het gebied van flesgegiste mousserende wijnen: méthode cap classique, kortweg MCC.

Klimaatverandering en wijnbouw, het zal nooit meer hetzelfde zijn

Op een conferentie in Geisenheim, hartje Rheingau, werd de wijnwereld eind vorig jaar bijgepraat over de klimaatverandering. De bezoekers kregen veel informatie te horen die al bekend was, maar als alles zo op een rijtje wordt gezet, dan wordt het wel beangstigend.

Viña Morandé, Chili. Icoonwijn zoals-ie moet zijn

Van de ontdekking van de Valle de Casablanca en de herontdekking van oude carignan in Maule tot de aanplant van de beste nieuwe klonen: de inmiddels zeventigjarige Pablo Morandé is al vier decennia lang een wijnbouwpionier, een spirit die voortleeft in het door hem in 1996 opgerichte Viña Morandé. En vanaf het begin – soms ten koste van zakelijk succes – draait alles om kwaliteit.

In de rubriek Wijnmensen: Xavier Kat: “Dit is een beroep van vriendschappen en vertrouwen”

Zeg niet dat Xavier Kat commercieel zo sterk is: hij is een wijnliefhebber die zijn enthousiasme deelt. En nu hij bijna vijftig is, doet hij dat met het bedrijf dat hij van zijn vader overnam steeds meer op zijn eigen manier.

Adembenemend zoet, over bijna vergeten Duitse Riesling

Dankzij zoete Riesling behoorde Duitsland vroeger tot de absolute elite van de wijnwereld. In de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw was Riesling uit de Rheingau en Mosel even duur als of zelfs duurder dan de beste champagne, Bordeaux of Bourgogne. Het prestige nam echter af; zoet werd om allerlei redenen niet meer gewaardeerd. Maar er is een omwenteling gaande. Stefaan Soenen reisde daarom naar de belangrijkste Duitse wijnstreken voor zoet, dook er in eeuwenoude abdijkelders en sprak met gerenommeerde wijnbouwers. Een vierdelige serie over (genieten van) zoete Duitse Riesling. Deel 2: Kabinett.

Bordeaux 2019: “extreme omstandigheden vragen extreme precisie”

Het schrappen van de proeverijen van de oogst 2019 in Bordeaux, eind maart, was een logisch gevolg van het uitbreken van de coronacrisis – en ongetwijfeld niet het meest wereldschokkende wat me kon overkomen. Maar toch was het een vreemde onderbreking van een routine van meer dan dertig jaar proeven in Bordeaux. En dat bij een jaargang die (natuurlijk) als uitstekend werd aangekondigd. Dit keer nog wel terecht ook.

In de rubriek Op de wijnkaart: Job Seuren: “We zijn echt een wijnplek”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

Nieuw standaardwerk over Bordeaux, terroir als invalshoek

Bordeaux is waarschijnlijk de wijnstreek waar de meeste boeken aan gewijd zijn. Onlangs verscheen er opnieuw een standaardwerk: ‘Inside Bordeaux, the châteaux, their wines and the terroir’. Het is auteur Jane Anson gelukt om met een verfrissende blik over Bordeaux te schrijven. Het boek bevat veel toegevoegde waarde, met name dankzij een schat aan bodemkaarten.

In de rubriek Lekkere trek: Wijn bij Arentz in Nijmegen: wijnbar van het jaar!

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

Reageer op dit item