Altijd leuk: in december terugkijken op het jaar dat achter je ligt. In Perswijn doen we dat met een top 40 van de mooiste, opmerkelijkste, leukste en lekkerste wijnen die we in 2018 tegenkwamen. Wijnen die ons zijn bijgebleven en die we u van harte aanbevelen. Veel criteria zijn er niet, behalve dat we wijnen hebben geselecteerd van alle belangrijke wijntypen (mousserend, wit, rood en zoet/versterkt) en op allerlei prijsniveaus. De lijst is met grote zorg en veel plezier samengesteld door Ronald de Groot, Frank Jacobs, Anda Schippers en Lars Daniëls. En natuurlijk zonder enigerlei commercieel belang tot stand gekomen.
Een voorproefje van de top 40!
40ste plaats: Trapl, St. Laurent Reserve 2013, Carnuntum
Biologisch geteelde druiven uit Sarasdorf | bodem van leem, löss en kiezel | van relatief jonge stokken (15 jaar) | druiven worden met de voet getreden(!), 80% ontsteeld, 20% met steeltjes | 12,5% alcohol
De aanplant van st. laurent in Carnuntum is nog beperkt, maar Trapl maakt er iets heel lekkers van. Hij laat de most spontaan vergisten en de wijn ruim een jaar op vaten van 500 liter rijpen. Geen toevoegingen als enzymen, geen klaring. En zo krijg je een zeer drinkbare, heerlijke plezierwijn; fris, sappig en elegant. (Women on Wine, € 18,95)
25ste plaats: R. López de Heredia Viña Tondonia, Rosado Viña Tondonia 2008, Rioja
60% garnacha, 30% tempranillo, 10% viura | 4 jaar gerijpt op Amerikaans eiken uit eigen vatenmakerij
Wat een bijzondere wijn is dit! En hoe lekker! Wie zegt dat rosé om fruit draait, of dat rosé niet complex kan zijn, moet dit eens drinken. (Kerstens BV, 9)
18de plaats: Gonon, Les Oliviers 2007, Saint-Joseph
± 80% marsanne (zeer oude planten), ± 20% roussanne | directe persing, assemblage van most | spontane vergisting en rijping in gebruikte pièces, sur lies
De grootste witte wijn uit de noordelijke Rhône is niet Condrieu, maar gerijpte witte Hermitage of Saint-Joseph van oude marsanne. Zoals deze. Hij draait niet om fruit, maar om textuur en structuur. Met Jean Gonon aan tafel in een lokaal restaurant noteerde ik: ‘grote wijn; honing, bloemen, noten, citrusschil, iets boenwas en wilde kruiden; glycerol, bitters, enorme gelaagdheid en lengte, fris nog.’ (De Vier Heemskinderen, 10)
1ste plaats: Jean-Louis Chave, Hermitage 2006
100% syrah | van meerdere lieux-dits van Hermitage, met Bessards (op pure graniet) als belangrijkste component | meestal compleet ontsteeld | vergisting in rvs en hout, rijping 2006: 18 maanden in barriques, ± 10% nieuw hout
Wat kun je nog zeggen over de rode Hermitage van Chave dat nog niet is gezegd? Eigenlijk niets. Dit is ware iconische wijn, een essentiële wijn, die je ooit gedronken moet hebben, welke jaargang dan ook. 2006 is een groot jaar, drinkt nu erg mooi maar zal nog jaren top blijven. Voor ons de mooiste rode wijn gedronken in 2018. (Okhuysen, 10)
Verkoopprijzen en prijsindicaties
Voor zijn proeverijen krijgt Perswijn wijnen toegezonden van vele tientallen importeurs. Om onze lezers meer duidelijkheid te verschaffen delen wij ze in twee groepen in:A. Importeurs die (ook) rechtstreeks aan particulieren leveren. Bij hun wijnen vermelden wij de (advies)-consumentenprijs (inclusief BTW, tenzij anders vermeld).B. Importeurs die zich richten op tussenhandel en horeca, maar niet rechtstreeks aan particulieren leveren. Bij hun wijnen geven we een indicatie van de geschatte consumentenprijs door middel van een cijfer. Voor verkooppunten in uw omgeving kunt u het beste de betrokken importeur raadplegen.
- wijnen t/m € 4,00
- wijnen van € 4,00 tot € 5,00
- wijnen van € 5,00 tot € 7,50
- wijnen van € 7,50 tot € 10,00
- wijnen van € 10,00 tot € 12,50
- wijnen van € 12,50 tot € 15,00
- wijnen van € 15,00 tot € 20,00
- wijnen van € 20,00 tot € 30,00
- wijnen van € 30,00 tot € 50,00
- wijnen van € 50,00 en meer
De volledige lijst met details van de wijnen en onze beweegredenen om ze op te nemen in de Top 40, vindt u in het laatste nummer van PERSWIJN van 2018, dat 10 december verschijnt.
Heeft u geen abonnement? PERSWIJN #8 is te verkrijgen in de webshop, bij de grote tijdschriftenwinkels of bij onze ambassadeurs.