In plaats van Mierzoete mocktail - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

In plaats van Mierzoete mocktail

De grondlegger van Seedlip, Ben Branson, was thuis aan het experimenteren geslagen met de oude recepten van John French. Een arts die in 1651 het boek ‘the art of distillation’ uitgaf, met daarin recepten voor gedistilleerde kruidenoplossingen; te gebruiken als natuurlijk middel tegen bepaalde kwaaltjes. Hij had een oude distilleerketel staan en hij gebruikte kruiden uit zijn tuin. Het verhaal had hier ook kunnen eindigen. Ware het niet voor het feit dat hij op een maandagavond in een restaurant een mierzoet drankje kreeg toen hij een avond geen alcohol wilde drinken. Hij realiseerde zich dat er weinig tot geen fatsoenlijke keuzemogelijkheden voorhanden waren die niet mierzoet zijn. Er is ‘gin-sin’, er zijn siropen, alcoholvrije wijn. Maar alle bestaande alternatieven konden Ben niet bekoren. Veel siropen en frisdranken zijn vrij enkelvoudig. Je bent de cola-light op een gegeven moment wel zat.

Klooien in de keuken

Hierna volgde twee jaar experimenteren, om te kijken op welke manier hij de juiste smaken uit zijn ingrediënten kon krijgen. En dat is heel goed gelukt. De eerste variant die in 2015 op de markt kwam was de ‘Spice 94’ een aromatische mix van onder andere piment, cardamom, eikenbast en schil van rode grapefruit. De eerste productie van 1000 flessen was in drie weken uitverkocht, de tweede in drie dagen en de volgende duizend gingen in een half uur over de toonbank. Vanaf dat moment ging het snel. Talloze beroemde bars, restaurants en hotels werden klant. De volgende variant, ‘Garden 108’ kwam uit en de eerste prijzen werden in de wacht gesleept. De timing kon bijna niet beter. Naast de snel groeiende cocktail trend die Nederland (en de rest van de wereld) in zijn greep lijkt te hebben is er ook een groeiende groep mensen die minder of geen alcohol wil drinken. Het is ook een groep die wél wat lekker wil drinken en Seedlip past perfect in dat plaatje. De flessen zien er geweldig uit en op de website is hier een prachtig gefotografeerde selectie mocktails te zien die zelfs de meest doorgewinterde drankliefhebber aan moeten staan.

Derde variant

Recent verscheen de derde variant: ‘Grove 42’. Seedlip zelf omschrijft het als een ‘citrus gedreven blend van bittere sinaasappel, bloedsinaasappel, mandarijn, citroen, gember en citroengras. En dat klopt precies. Met deze variant lijkt er weinig meer te wensen over voor mensen die op zoek zijn naar goede drankvervangers. Natuurlijk groeit ook het aanbod van goede frisdrank nog steeds. Seedlip onderscheidt zich van de rest door veel smaak te combineren met 0 gram suiker per liter. Voor veel mensen ook niet onbelangrijk. Seedlip heeft, een leuke tip voor de feestdagen, ook een receptenboek uitgebracht. Zodat het dit jaar met het kerstdiner in ieder geval niet zal liggen aan de hoeveelheid geconsumeerde drank of de vlam in de pan slaat.

 

Sjoerd de Groot

Amsterdammers zoals ik kopen seedlip bij Dorstlust of Sterk. Beide verkopen natuurlijk ook online en natuurlijk zijn meer verkoopadressen eenvoudig te Googlen. Een fles kost normaal net geen dertig euro.

Reageer op dit item