Proefnotities: Krug - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Proefnotities: Krug

Deze proefnotities horen bij het artikel ‘Geen twijfels bij Olivier Krug’ (PERSWIJN #4 – 2018). Begin dit jaar schreven we over de nieuwe politiek van Krug: elk jaar een nieuwe, genummerde editie. Een breuk met de traditie van een champagnehuis dat 130 jaar lang maar twee wijnen maakte, de Grande Cuvée en een Millésimé. Is het puur marketing? Perswijn praatte na met directeur Olivier Krug (1966), zesde generatie, en stelde meteen ook de prangende vraag: is Olivier nog wel aandeelhouder in het bedrijf? Hieronder vindt u de proefnotities van de Krug Clos d’Ambonnay 2002, Krug Clos du Mesnil 2003 en Krug Champagne Collection 1990.

Toelichting puntensysteem

Perswijn maakt gebruik van de 20-puntenschaal voor de beoordeling van complexe, kwalitatief hoogstaande wijnen. De score van een wijn op deze schaal is absoluut. Dat wil zeggen dat de wijn wordt afgezet tegen vergelijkbare wijnen wereldwijd. Een wijn met 19 punten hoort volgens Perswijn dus tot de wereldtop. De score bestaat uit punten voor uiterlijk, geur, smaak en algemene indruk. De betekenis is:
19-20: topklasse
17-18: excellent
15-16: goed tot zeer goed
14: correct tot goed
13: correct
1-12: slecht tot matig

Krug Champagne

Clos d’Ambonnay 2002 19,5 pnt
Van één wijngaard in Bouzy, 100% pinot noir; indrukwekkend, hazelnoten, getoast, weelderig, met citrus, honing, brioche, jong, machtig en intens, diepgang en concentratie, jonge zuren, groots.

Clos du Mesnil, 2003 19 pnt
Prachtige toasting, brioche, walnoten, amandelen, citrus, mooi complex, veel spanning, prachtige zuren, jeugdig en gesloten, intens, bijzonder, mineralig. (magnum)

Krug, Champagne, Collection 1990 18 pnt
Helaas iets onzuiver, maar als je daar even doorheen proeft een heel jeugdig glas, met noten, breed, prachtige zuren en diepgang, complex, lengte, staat er nog helemaal. (magnum, score onder voorbehoud onzuiverheid)

Reageer op dit item