Drie aanbevolen wijnen: Châteauneuf-du-Pape - Perswijn
Chateauneuf-du-pape
Geproefd & Beoordeeld

Drie aanbevolen wijnen: Châteauneuf-du-Pape

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 25 oktober 2016

Afgelopen dinsdag kwamen wijnen uit een van de beroemdste en oudste appellations (1936) van Frankrijk op tafel: Châteauneuf-du-Pape. De beschermde herkomstbenaming beslaat een gebied van maar liefst 3161 hectaren ten zuiden van de oude stad Orange en heeft het gelijknamige stadje (Châteauneuf-du-Pape) als centrum. Het karakteristieke beeld van rolkeien op rode leem ten spijt, het gebied is qua terroir verre van homogeen, want je vindt er ook zand, zandsteen en allerlei typen kalksteen. Tel daarbij de vele gebruikte druivenrassen op en de uiteenlopende ideeën van producenten, en u kunt begrijpen dat het een zeer divers aanbod was dat we dinsdagavond proefden.Niet alleen qua wijnstijl is de variatie in Châteauneuf-du-Pape aanzienlijk, helaas ook wat betreft kwaliteit. De selectie van dinsdagavond betrof evenwel bijna uitsluitend serieuze, goede Châteauneuf-du-Pape en dus hebben we ze punten gegeven in plaats van sterren: 11-12    net aan correct
13-14    correct tot goed, maar niet erg boeiend
15-16    goed en opmerkelijk
16-17    van serieuze kwaliteit, richting bijzonder
17-18    bijzonder goed, fascinerend
18-19    groots, van absolute wereldklasse
19-20    buitencategorie, beter wordt het niet

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:

Domaine Juliette Avril, Châteauneuf-du-Pape 2013

rijpe, wat zwoele geur, bessen, kruidnagel en kaneel | warme, zachte aanzet, vrij licht van structuur, niet te alcoholisch, soepel.
Henri Bloem (www.henribloem.nl), € 16,95 | 15/20 punten

Clos du Mont-Olivet, Châteauneuf-du-Pape 2014

intense geur, met rijpe kersen, zoethout, zwarte olijven en peper | stoere, stevige smaak, met veel fruit, blijft elegant door fijne zuren ondanks flinke body, erg goede lengte.
Colaris (www.colaris.nl), € 26,50 | 16/20 punten

Guigal, Châteauneuf-du-Pape 2010

prachtig intense en compacte geur nog, fraises des bois, zoethout, garrigue, wat dierlijk, zeer typisch | smaak is ook compact en mooi krachtig, heeft veel diepgang en beduidende elegantie, heel fraaie wijn.
Walraven | Sax (www.walravensax.nl), € 39,50 | 16,5/20 punten

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Job Seuren (Café de Klepel), Birthe van Meegeren (Gall & Gall), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item