Wine Society - Leuk en minder leuk - Perswijn
Reportages & ReizenWine Society

Wine Society – Leuk en minder leuk

Kom in verzet!Er moet een siddering over het Binnenhof gegaan zijn! Wanneer en waarom? Na het bekend worden van de in krachtige taal gestelde standpuntverklaring door de KVNW inzake de Haagse plannen voor een zoveelste accijnsverhoging op wijn. Voorzitter Peter van Houtert zou daarover zelfs ‘furieus’ geweest zijn.

Peter van Houtert
Bravo, zo zien wij dat graag! Want het is natuurlijk van de gekke wanneer een kabinet met voorstellen komt waardoor de hardwerkende wijndrinkende Nederlander dubbel gepakt dreigt te worden. Excuus voor de nieuwe accijnsverhoging is de afschaffing van de luxetaks op mousserende wijnen. Maar die was eerder al gecompenseerd door een algemene accijnsverhoging. Vergeetachtigheid bij Financiën? Politici hebben doorgaans graag de mond vol over lastenverlichting voor de burger, maar als puntje bij paaltje komt, ho maar. En dat terwijl wijn zo’n heilzame invloed heeft op de samenleving. Als het met dit soort heffingen zo doorgaat, wordt Nederland nog net zo’n apenland als het Verenigd Koninkrijk. Tenzij beroepsactivist Hubrecht Duijker – de man die zich ooit vol verve tegen die vermaledijde bubbeltaks keerde én een meldpunt voor overmatige dure wijnen in de horeca opende – in plaats van eindeloos zijn eigen teksten te blijven herhalen nog één keer vlamt door zich aan het hoofd te stellen van een brede volksbeweging. Onze stem als Redder des Vaderlands heeft hij op voorhand.

Lars Daniels

Conculega’s onder elkaar

Het societyseizoen van proeverijen, partijtjes en communicatielunches is weer begonnen. Gelukkig maar, want alleen maar op terrassen zitten is ook niet alles.

We moeten helaas voor de zoveelste keer vaststellen dat hem maar niet wil lukken met onderlinge afstemming van evenementen door de organisatoren daarvan. Op sommige zon- en maandagen in september en oktober blijken er wel drie potentieel interessante sessies tegelijk te zijn. Dat zal de gewone wijnliefhebber weinig uitmaken, maar voor het professionele volkje is het om ontmoedigd van te raken. Iedereen erkent het probleem, maar niemand doet er iets aan. In tegendeel, men lijkt elkaar soms willens en wetens een loer te willen draaien. Misschien wordt het tijd om hier eens aan name and shame te gaan doen. Wie niet horen wil, die moet maar eens voelen.

Twee aanraders voor de maand oktober in het Amsterdamse: Perswijn Select op 23 en 24 en een week later Wijn uit de Ahr. Met op de professionele Ahrmaandag allerhande bedenkelijke concurrentie. Niets van aantrekken, want na het seminar door niemand minder dan universeel terroirexpert Lars Daniëls MV wacht dan wel een heuse tweegangenlunch in restaurant Scheepskameel. Een wat? Ja, het staat er goed, een heuse tweegangenlunch! Beoordeling ML: zucht…

Gerhard Horstink

Jetsettende voorzitter

Mooie examenresultaten dit najaar bij de onvolprezen, nationaal erkende Wijnacademie. De Examencommissie was voor de definitieve vaststelling van die resultaten uitgenodigd om, bij wijze van hoge uitzondering, toch eens te komen vergaderen in het excentrische Hoogerheide, bij voorzitter Gerhard Horstink thuis. Naar beproefd gebruik binnen Wijnacademiekringen bekleedt die inmiddels zo veel voorzittersfuncties dat je er de tel bij kwijtraakt, maar dit terzijde. Fervent aviateur als hij is, heeft hij recentelijk een vliegtuig in zijn tuin neer laten zetten om dat in te richten als logeeruimte van het door zijn charmante levenspartner Esther Slootweg gerunde Bed & Breakfast Haute Bruyère. Volgens de officiële lezing zou het om een of ander gedateerd model Fokker gaan, maar wij meenden er eerder een Stuka in te herkennen. Waar nu Haute Bruyère gehuisvest is, was in een zekere periode namelijk de Duitse Luftwaffe thuis. Origineel waar.

Jaap en Joyce van Rennes

Altijd prijs

De Wijnkeuring der lage landen van dit jaar is ook weer achter de rug. Met nog meer uitgereikte medailles dan bij het Proefschrift Wijnconcours. Het enige verschil is dat Proefschrift alleen gouden medailles toekent en de Nederlandse wijnkeurders vooral zilver en brons. Alle jubelgeluiden in kringen van Nederlandse wijngaardeniers betekent dit dat hun wijnen nog steeds niet beschouwd worden als echte toppers. Wat in zekere zin pleit voor de proevers.

De enige gouden medaille dit jaar ging naar fijne prik van Kasteel Genoels-Elderen in Belgisch Limburg, eigendom van de Nederlandse miljonair Jaap van Rennes en met dochter Joyce als wijnmaakster. Niet gemaakt van malle kruisingen die je ‘moet leren begrijpen’ en ‘anders moet proeven’, maar van echte druiven.

Astrid Schreuder

Tien jaar Amarone

Wine Society was van de partij bij een alleraangenaamst, door Astrid Schreuders (horea pr) georganiseerd lunchpartijtje ter gelegenheid van 10 jaar restaurant Amarone * in Rotterdam. Fijne zaak waar ze weten dat een champagneglas nooit leeg mag zijn en waar de chef gelooft in substantiële porties op het bord. Bij deze gelegenheid overhandigde patron Gert Blom het eerste exemplaar zijn jubileumkookboek aan oud-wielrenster Leontien van Moorsel. Waarom aan haar? Omdat zij ooit aan anorexia leed, daar overheen is gekomen en tegenwoordig naamgeefster van het Leontienhuis in Zevenhuizen dat mensen met een eetstoornis begeleidt. Hopelijk vormt lunchen bij Amarone een vast onderdeel van de therapie. Onder de genodigden ondermeer Ton de Zeeuw van Lekker, waarin Amarone op 56 staat. Een aardige vent en zowaar eens een culischrijver die plezier beleeft aan wat hij doet. Hij vertrouwde ons toe in zijn gids eigenlijk wel met ex-aequo klasseringen te willen werken, maar daar om publicitaire reden van zijn uitgever af moet zien. Tja. Zijn collega Will Jansen van Bouillon! lijkt daarentegen alleen nog maar over E-nummers en complotten van de voedselindustrie te kunnen praten. Boeiend… Ook signaleerden we een voor zijn doen juist opvallend goed gemutste, bijna jolige Fred Nijhuis. Wonderen zijn dus mogelijk!
Christ Naylor

Conceptueel Vermeer

Het NGS hield onlangs in Amsterdam een proeverij met wijnen uit Listrac, een brave maar eerlijk gezegd zelden opwindende appellation in de Médoc. De opkomst was niettemin opmerkelijk groot. Want ja, wat wil je ook wanneer de aansluitende lunch gehouden wordt in restaurant Vermeer *? Daar wordt door niet alleen ernstig goed gekookt door Chris Naylor, de zaak is dit jaar ook compleet verbouwd. Daar hoort dan onvermijdelijk een nieuw ‘concept’ bij. Zodoende heeft de zaak een strak nieuw interieur gekregen met verantwoord design. Jammer alleen dat men gemeend heeft gasten ook te moeten blootstellen aan totaal smaakloos gebonk dat voor muziek moet doorgaan. ‘Moderniteit’ van de verkeerde soort dus. Het goede nieuws is dan weer dat de bediening er wat minder geforceerd hip bij hoeft te lopen. Met genoegen konden we vaststellen  dat sommelier Simon Veldman voortaan geen bootschoenen meer hoeft te dragen – dat doe je zo iemand toch niet aan – en weer op gewone schoenen mag rondlopen. Goddank. Lunchbeoordeling ML: ♥♥.
Ruud Heuvelmans

Tweemaal dertig

Twee jubilea in 2016 van mensen die vieren dat ze 30 jaar in het vak zitten.

Ruud Heuvelmans, al weer 10 jaar de baas van Colaris, zette in 1986 bij dat bedrijf zijn eerste schreden in de wijnhandel. Ondanks het gegeven dat zijn bedrijf deel uitmaakt van een club waar men het niet altijd even nauw neemt als het op moraal en goede smaak in wijncommunicatie aankomt, heeft hij de identiteit van zijn bedrijf als klassieke wijnhandel goed weten te beschermen Ook maakt hij er nooit een geheim van een doorgewinterde Bordeauxman te zijn. Daar is tegenwoordig moed voor nodig. Proficiat.

Het andere jubileum is dat van Vinoblesse en daarmee dat van Tjitske Brouwer MV en Marc Collard. Hun Nieuwe Wijngids is nog altijd steevast goed voor lectuur waar wij rode oortjes van krijgen. Af en toe misschien een tikje geëxalteerd wat betreft bio(dynamie), maar dat laat onverlet dat ze, positief eigenzinnig als ze zijn, een bijzonder fijne neus voor originele wijnen hebben én daar ook nog eens enthousiasmerend over kunnen schrijven. Bravo! Dat zouden meer importeurs moeten doen.

René van Heusden ML

Reageer op dit item