Drie karaktervolle Rioja's - Perswijn
Rioja Conde Valdemar, Burgo Viejo, Baron de Ley
Geproefd & Beoordeeld

Drie karaktervolle Rioja’s

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. Als sneak preview op het verslag in het magazine lichten wij er drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 30 augustus 2016

Afgelopen dinsdag proefden we wijnen in het thema Rioja, gewijd aan rode Rioja’s. Rioja is en blijft het bekendste wijngebied van Spanje. Ondertussen worstelt de streek met heel goedkope flessen Rioja in de supermarkt, die het imago van een kwaliteitsgebied ondergraven, zo werd ons onlangs tijdens een bezoek ter plekke weer eens duidelijk. Het zijn de grote bedrijven van de streek die vooral in Spanje Rioja dumpen voor (te) lage prijzen. De meer vooruitstrevende wijnmakers vinden ook dat de streek gevangen zit in een systeem waarbij de rijping op hout de boventoon voert, met termen als ‘Crianza’, ‘Reserva’ en ‘Gran Reserva’. Daarbij worden de bijzondere terroirs van de streek geen recht gedaan. Tegelijk blijft dit de keiharde realiteit, die niet gauw te veranderen is. Rode Rioja vinden we op veel niveaus, van heel goedkoop tot heel duur. En ze zijn er heel uiteenlopende stijlen, van jong en fruitig, tot zwaar en krachtig. Met alleen fruit, of met een markante houtrijping. Wat je er ook van denkt, het blijft een interessante streek, die nooit stilstaat. En waar de wijnen de afgelopen jaren ook zeker beter zijn geworden, vooral door meer accent op het fruit te leggen, naast natuurlijk de altijd klassieke houtrijping die de wijnen krijgen. De wijnen zijn gewaardeerd met punten op een schaal van 20: <12 pnt = slecht, 12-13 pnt = matig, 13.5-15 pnt = goed, 15.5-17 pnt = zeer goed, > 17 pnt  = uitstekend.

Dit zijn de drie wijnen die deze week opvielen:

Burgo Viejo Crianza 2012, Rioja 14 pnt

Dit is een heel klassiek Rioja-huis, dat goede, betaalbare wijnen maakt. Rioja zoals je kent van vroeger, met veel Amerikaans eikenhout, maar ook goed fruit. kersen en bloemen, kaneel, kruidnagel, vrij krachtig en zwoel, warm, licht stevige tannine, open en fruitig.
Colaris, € 8,95

Conde de Valdemar Gran Reserva 2007, Rioja 15.5 pnt

Gran Reserva is het vlaggenschip van een Riojabodega, alleen gemaakt in grote jaren. Dit heeft fijn hout en fruit, kaneel en kersen, de smaak is krachtig, maar houdt elegantie, met goede tannine
Vinites, prijscat. 7 (€ 15 tot € 20)

Baron de Ley Finca Monasterio 2012, Rioja 16 pnt

Een van de grote nieuwkomers van Rioja, met liefst 1000 hectare wijngaarden. Bijzondere, moderne wijnen met een hoge kwaliteit. Ook fors getoast door zijn houtrijping, ook fruit, kersen en vijgen, vanille, intens en stevig, veel hout en houttannine, donker, spicy, hoog op smaak, wijn met veel diepgang
Kwast, prijscat. 8 (€ 20 tot € 30)

De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn #6.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Job Seuren (Café de Klepel, columnist Perswijn), Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item