Drie aanbevolen Rieslings - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Drie aanbevolen Rieslings

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Afgelopen dinsdag was het tijd voor wijnen van de meest edele der witte druiven, riesling. De eerste serie van twaalf wijnen was Oostenrijks, de tweede twaalf kwamen uit de Elzas. De Oostenrijkse Rieslings bevielen het panel in het algemeen nog beter dan de Elzassers, maar de ingezonden wijnen uit vooral Wachau, Kremstal en Kamptal stamden dan ook van louter topproducenten. De proeverij in zijn geheel liet zien dat riesling (nog altijd) zeer op zijn plek is in delen van Neder-Oostenrijk en in de Elzas en –nog maar eens– dat de druif in diverse stijlen grote wijnen kan geven. Precisie en focus zijn toverwoorden bij Riesling. Restzoet hoeft daaraan geen afbreuk te doen, mits het er niet is om mindere kwaliteit van de druiven te verbloemen.

Omdat de wijnen van hoog niveau waren, maar ook om hun diversiteit met gepaste variatie te waarderen, hebben we ze punten gegeven in plaats van sterren:

11-12    net aan correct

13-14    correct tot goed, maar niet erg boeiend

15-16    goed en opmerkelijk

16-17    van serieuze kwaliteit, richting bijzonder

17-18    bijzonder goed, fascinerend

18-19    groots, van absolute wereldklasse

19-20    buitencategorie, beter wordt het niet

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:
De drie aanbevolen Rieslings

Weingut Huber, Traisental Riesling Terrassen 2015

loepzuivere, open geur, met wijngaardperzik en citrusfruit, levendig | zuiver, sappig, redelijk strak, met goede lengte | lekkere Riesling voor zeer aantrekkelijke prijs.

Les Généreux (www.lesgenereux.nl), € 8,50 | 15/20 punten

Weingut Schmelz, Wachau Riesling Federspiel Stein Am Rain 2015

geur van gele pruimen, ananas en perzik, ook wat bloemig, terroirgetypeerd | sappig, schonend, flinke diepgang, zilte en kruidige ondertonen, zeer lang | prachtige Federspiel.

Colaris (www.colaris.nl), € 14,95 | 15,5/20 punten

Domaine Frédéric Mochel, Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten Cuvée Henriette 2009

échte Riesling, aromatisch boeiend, met fruit als perzik, ananas en sinaasappel, iets gerijpt, maar nog veel reserve | zacht en wat zoet, maar met goede zuren en goede lengte | elegante wijn die laat zien dat het zich loont goede Elzas Riesling wat tijd te gunnen.

De Bacchante (www.bacchante.nl), € 18,00 | 16/20 puntenDe volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn #6.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn)

Reageer op dit item