'Simply Nigella' simpelweg heerlijk - Perswijn
Eten & Drinken

‘Simply Nigella’ simpelweg heerlijk

Dit kookboek ligt al een tijd klaar om te bespreken. Niet iedereen is fan van Nigella. Maar hetzelfde geldt voor Jamie of Ottolenghi. Er zijn zelfs mensen die Nigella al voorzichtig hadden afgeschreven. Toch lukt het  Nigella Lawson telkens weer zichzelf haast opnieuw uit te vinden.

Elke keer als je de neiging hebt haar meest recente boek links te laten liggen om rond te kijken of er niet nog andere mooie nieuwe kookboeken zijn dan weet Nigella je toch weer vast te pakken. Er zijn mensen die Nigella lijken te haten om haar parmantige manier van koken, proeven en snoepen. De liefde voor wat ze klaarmaakt, en het klaarmaken ervan, is echter nooit gespeeld. Ze verliest zichzelf graag in hakken, snijden en de praktische randzaken van het koken. Net als bij haar eerste boek, ‘how to eat’ dat ze schreef tijdens het verplegen van haar zieke echtgenoot, moest ze zichzelf “sterk koken” zoals ze zelf zegt. Geplaagd door een nare vechtscheiding en vermeend cocaïnegebruik.

Eclectische liefde voor eten

De recepten in ‘Simply Nigella’ gaan soms een beetje alle kanten op. Van misozalm met paksoi via kipknabbels (kippenvel uit de oven) naar runderchili met bourbon, bier en zwarte bonen. Sommige recepten blinken uit in eenvoud en een korte bereidingsduur. Andere recepten kosten meer tijd om te maken en vragen wat meer ingrediënten dan vaak aanwezig in het standaard keukenkastje. Denk daarbij bijvoorbeeld aan melasse, matchapoeder of nigellazaadjes. Maar Nigella laat er geen twijfel over bestaan dat je zelf moet experimenteren met de spullen die je voorhanden hebt en dat je je vooral geen zorgen moet maken of je het wel exact zo doet als zij. Dat is ook een van de fijne eigenschappen van Nigella en haar boeken. Het liefst zou ze willen dat iedereen net zo geniet van koken, eten en zorgen als zij zelf doet. Het is ook heerlijk dat de meeste recepten zijn voor 6-8 personen. Eten is om te delen. Het maakt ‘simply Nigella’ tot een feelgood kookboek dat in 125 recepten en zo’n 400 pagina’s elke eetliefhebber zal kunnen boeien. Het lijkt er op dat Nigella de balans heeft teruggevonden en dit boek straalt dat uit.

Simply Nigella is een uitgave van Uitgeverij Atlas Contact en kost € 34,95 (ISBN: 9789045030777)

Reageer op dit item