Geproefd & Beoordeeld op 8 maart 2016 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Geproefd & Beoordeeld op 8 maart 2016

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. Vanaf dit jaar lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 8 maart 2016

Afgelopen dinsdag proefden we wijnen in het thema Piemonte. In dit geval waren het nebbiolowijnen uit vooral Barbaresco en omgeving. Meer elegante, bijna Bourgondische wijnen, uit het hogere prijssegment. Er hangt een prijskaartje aan, maar het zijn wijnen die uitblinken door hun fijne zuren en subtiliteit. Tegelijk zijn het wijnen voor wijndrinkers die wat zuren en tannine niet uit de weg gaan. Ze kunnen goed worden bewaard en zijn perfect bij een mooi gerecht. Wijnen voor een bijzondere gelegenheid.Ze zijn gewaardeerd met punten op een schaal van 20:

11-12    net aan correct

13-14    correct tot goed, maar niet erg boeiend

15-16    goed en opmerkelijk

16-17    van serieuze kwaliteit, richting bijzonder

17-18    bijzonder goed, fascinerend

18-19    groots, van absolute wereldklasse

19-20    buitencategorie, beter wordt het nietDit zijn de drie wijnen die deze week opvielen:

Matteo Corregia 2013, Roero – 15 / 20 punten

In de nieuwe DOCG Roero worden tegenwoordig zeer fraaie nebbiolowijnen gemaakt, die ten opzichte van grote namen als Barolo en Barbaresco vriendelijk geprijsd zijn. Dit is een mooi voorbeeld. Hij heeft mooi fruit, met kersen en bloemen, open, rokerig, elegant, goede zuren en tannine, fijn afgerond, mooi getypeerd.

Piemonte Import, € 15,50


Fratelli Grasso, Vallegrande 2011, Barberesco – 16 / 20 punten

Nebbiolo levert vaak wat strengere wijnen op, maar 2011 is een zacht en toegankelijk jaar. Dat zien we ook bij deze lekkere wijn, die voor Barbaresco ook nog heel betaalbaar is. Hij heeft een rijke geur, met karamel, kruiden en vanille, wat lavas, met een elegante smaak, rond en zwoel, met een mooie frisheid van zijn goede zuren.

Henri Bloem, € 23,95

Elvio Cogno 2012, Barbaresco – 16.5 / 20 punten

Cogno is een Baroloproducent, maar met deze wijn laat dit huis zien ook goed met Barbaresco uit de voeten te kunnen. Hij heeft heerlijk fruit, met kersen en rozen, vanille, rokerig, heel fraaie elegantie, nog gesloten, met stevige tannine na; mooi klassiek glas Barbaresco.

Brand Wijnimport, € 32,70 De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn nummer 3.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item