Wine Society - Feest der (h)erkenning - Perswijn
Reportages & ReizenWine Society

Wine Society – Feest der (h)erkenning

Wine Professional 2016, inmiddels al weer de 14e editie, was zoals te doen gebruikelijk een nieuwjaarsreceptie hors catégorie. Met attent schenkende standhouders en een keur aan buitengewoon aantrekkelijk vrouwvolk – werkelijk te veel om allemaal op te noemen – dat ons spontaan wenst te bespringen. Het wordt dan moeilijk om distantie te bewaren…

Sjaak van de Graaf (Neerlands Wijnhuis)
Van de dealers noemen wij graag even Jaap Kwast (Kwast Wijnkopers) en Sjaak van de Graaf (Neerlands Wijnhuis) met naam en toenaam. Jaap is altijd goed voor een serieus gesprek over het wel en wee van de branche onder het genoegen van champagne, terwijl Sjaak ons lekkers van Egon Müller, Quintarelli en madeira – door denkende mensen uiteraard met ‘ei’ gespeld – van Blandy’s. Zo zien wij dat nu graag.Ook de borrel van het prachtblad Perswijn was weer een heuglijke gebeurtenis. Met veel schoon volk onder de bezoekers, met een verbeterd aanbod wat betreft de hartige mondvermaakjes (geen vlammetjes meer!) en met nog steeds een Hoofdredacteur die niet even zijn gasten toespreekt en de wijnsponsors een pluimpje geeft. Allez, is dat nu zo veel gevraagd? Al te bescheiden zijn is ook niet goed.Dit jaar ook eens even een kijkje genomen op de Horecava, een deur verderop. Die had in onze beleving veel weg van een voorproefje van de hel. Wat zijn wij wijnmensen dan toch ineens een net slag.


Minder! Minder?

Waarom wordt iemand wijnhandelaar? Om wijn te verkopen. En dan liefst zo veel mogelijk. Zonder omzet immers geen winst. Toch? Wanneer je echter hoort en leest wat men bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren bedenkt om de eigen verkoop te remmen, dan lijken alle economische wetten op hun kop gezet. Of zou het alleen maar voor de schijn zijn om de moraalridders binnen de Haagse politiek te vriend te houden? Nadat we eerder al met de ‘inspirerende’ WIM-campagne te maken kregen, wordt nu zelfs de Katholieke Bond voor Ouderen opgevoerd als rolmodel. De wijnhandel was ooit een bij uitstek roomse bedrijfstak, dus ja…Lees even mee:

 

“Den Haag, 21 januari 2016 – De voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), de heer Peter van Houtert, onderstreepte vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak dat de wijnsector bewust omgaat met haar (sic!) maatschappelijke verantwoordelijkheid. […] Van Houtert blikte met tevredenheid terug op het afgelopen jaar en gaf aan dat ondanks enkele jaren van economische stagnatie wijn onverminderd populair blijft onder Nederlandse consumenten. […]
Peter van Houtert
In zijn speech ging Van Houtert in op het initiatief van Unie KBO om tijdens de vastentijd 40 dagen lang drank te laten staan. Van Houtert: “Dit soort initiatieven passen in een tijd waarin consumenten worden uitgedaagd om bewust om te gaan met hun gezondheid. Of je hieraan mee doet is een individuele keuze. Wij benadrukken al lange tijd dat het genieten van wijn optimaal is bij matige consumptie. Met andere woorden, zorg dat je consumptiepatroon gedurende het gehele jaar past bij een gezonde leefstijl. Een goed glas wijn kan daar prima bij!.”Zonder een religieuze minderheid te willen beledigen, dit is roomse draaierigheid en dubbele moraal van de ergste soort. Want wat zegt de KBO zelf? “De actie van de KBO loopt in de vastentijd, vanaf Aswoensdag (10 februari) tot Pasen op zondag 27 maart. Dat zijn 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. Zoals gebruikelijk wordt er in de vastentijd niet gevast op zondag, dan mag er wel een glaasje gedronken worden.” Of de KVNW-voorzitter zich zelf geroepen voelt om het glas zoveel dagen te laten staan?

Harold Hamersma
Verdienmodel (1)

Wijn en geld verdienen, je kunt ze niet los denken van elkaar. Zie hoe bepaalde ‘wijnschrijvers’ aan inkomsten proberen te komen. We citeren het persbericht van een handel met een bizarre ‘Engelse’ naam in prentbriefkaarten:“Groetjes van Harold. Wijnjournalist Harold Hamersma gaat aan de slag als wijnadviseur bij kaarten- en (sic!) cadeauwinkel Greetz. Een bijzondere samenwerking om de bekendheid en populariteit van wijn verder vergroten onder een relatieve jonge doelgroep. Hiervoor heeft Hamersma 25 wijnen geselecteerd uit Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Italië.”Tja, of we de jeugd dus maar aan de wijn kunnen krijgen. Zullen ze bij de KVNW leuk vinden…

 

Gert Crum
Verdienmodel (2)

Wie het nog niet gedaan mocht hebben, kijk voor de aardigheid eens op de site topwijnselectie.nl. Da’s lachen. Wijnschrijver Gert Crum en zakenman Ed Spetterwhat’s in a name? – beloven wereldroem in Nederland aan wie zijn of haar ‘topwijnen’ door hun panel laat beoordelen. Of je dan per wijn wel even zes flessen wilt insturen en 200 euro excl. BTW inschrijfgeld wilt betalen.Even navraag gedaan bij Perswijn en Proefschrift wat die clubs aan inzenders van flessen voor hun concoursen rekenen. Daar mag je met 25 euro en twee flessen per wijn meedoen. Dat is andere koek. Geen wonder dat we in de ‘nationale media’ niets gezien of gehoord hebben over de door Topwijn Selectie in het vooruitzicht gestelde ‘grote finale’ die aanvankelijk voor op 12 november 2015 gepland was. Het enthousiasme onder de Nederlandse importeurs hield kennelijk niet over.

Dat getuigt nu eens van positieve nuchterheid.

 

vlnr. Juan Carlos Lopez Lacalle, Fonger Kranenborg, Adrian Zarzo

Lange liquide lunches

De conjunctuur trekt weer aan. Met genoegen stellen we vast dat dit ook zijn weerslag vindt in de manier waarop blijde boodschappen in wijnland gecommuniceerd worden. Partijtjes mogen weer wat kosten, omdat dat wel een verantwoorde investering in publiciteit is. Een fijn voorbeeld daarvan leverde Résidence Wijnen door een lunchproeverij te organiseren met wijnen van het Spaanse Artadi in een van onze favoriete restaurants: Zarzo te Eindhoven. Gastheren namens Résidence: het supertrio Hans Viane, minderheidsaandeelhouder Yvo Couprie en capo Fonger Kranenborg. Aanwezig namens Artadi: Juan Carlos López de Lacalle die restaurateur Adrian Zarzo in een freudiaanse verspreking aansprak als
Peter Bruins & Menno Post
Ferran (zoals in Ferran Adrià…). Moeten we dan nog meer zeggen over het niveau van de bijeenkomst? ML: ♥♥(♥)Gewoontegetrouw was er op de woensdag van Wine Professional de jaarlijkse Masterlunch ML/MV in De Bokkedoorns. Met heel veel drank van superieure kwaliteit. Mateloos genieten met maten. Drie van de vier aanwezigen hebben dit ongetwijfeld al uitvoerig via de sociale media aan de wereld kenbaar gemaakt. Laten we ons hier daarom beperken tot een lofzang op het weergaloze truffelpapje van chef Menno Post en het grootse schenkwerk van maître Peter Bruins. ML: ♥♥♥Het zal de KVNW en de KBO genoegen doen dat we daags nadien een droge dag hadden.     

Reageer op dit item