Sterke primeur voor Serendipity Pinot Noir - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Sterke primeur voor Serendipity Pinot Noir

De mooiste definitie van serendipity is deze: zoeken naar een speld in een hooiberg en daar, al naar gelang je voorkeur, uitkomen met een boerenknul of -meid die er zijn mag. Met andere woorden: je gevoel volgen en verrast worden door het resultaat. Serendipity is ook de naam van de wijn die Monique Breuer uit Amersfoort gemaakt heeft in Zuid-Afrika. Pinot Noir. Zonder professionele wijnachtergrond, maar gewoon omdat ze daar zin in had.
Wat haar zo al bewoog, is terug te lezen in het interview dat ik met haar had voor Perswijn nummer 7 uit 2014. Het is niet bij mooie intenties gebleven. Haar eerste wijn van de oogst 2014 is inmiddels uitgekomen. Met 3 vaten, goed voor 900 flessen, nog bescheiden in volume, maar smakend naar meer.


Met dank aan Cederberg

Serendipity 2014 is gemaakt in nauwe samenwerking met David Niewoudt van Cederberg, een wijngoed dat letterlijk in the middle of nowhere, uren rijden ten noorden van Kaapstad ligt. De dichtstbijzijnde, ietwat grotere plaats is Clanwilliam, voor wat het waard is. Niewoudt heeft behalve wijngaarden in zijn ‘eigen’ WO Cederberg ook percelen in Elim. De druiven voor Serendipity komen overigens uit de Hemel-en-Aarde Vallei. En laat nu uitgerekend de Family Pinot Noir 2010 van Newton Johnson uit diezelfde vallei hét voorbeeld geweest zijn voor Monique Breuer. Ze vindt dat haar 2014 de vergelijking best aan kan. Gelijk heeft ze, want ze heeft daarmee een visitekaartje afgegeven waarop ze trots kan zijn.

Sterk debuut

Hoe Serendipity 2014, met als officiële herkomstbenaming de ietwat misleidend simpele WO Western Cape, smaakt? Zondermeer goed. Omdat er maar kort en terughoudend geëxtraheerd is vanwege de niet geheel onproblematische conditie van het fruit, is de wijn licht robijnrood van kleur met een waterrand. In de neus typisch pinot noir met sterk de nadruk op rood (bessen-)fruit. Het doet je denken aan de lichte wijnen uit de Hautes Côtes in de Bourgogne, maar evenzogoed ook aan bepaalde Duitse Spätburgunder. In de smaak is Serendipity 2014 opwekkend fris met bijna on-Kaapse zuren. De afwezigheid van tannine zorgt voor een soepel mondgevoel, dat volgens de maakster zelf goed valt bij vrouwelijke drinkers. Dat komt dan mooi uit, want

ze had een vrouwelijke wijn in gedachte.Positief is ook het gegeven dat voor de opvoeding alleen gebruikte vaten zijn ingezet die slechts in geringe mate houtaroma’s hebben afgegeven. Je proeft dus fruit en geen eikensaus. Ondanks de lichtvoetigheid is het zeker geen lichtgewicht, want we hebben het wel over 13,5 % alcohol. Het is uiteindelijk een wijn uit Zuid-Afrika. Wat ze daar ook mogen beweren over cool climate in de Hemel en Aarde Vallei, dat ‘koele’ is maar heel betrekkelijk. Toegankelijk, fruitig, elegant, soepel en uitstekend te drinken zowel bij vis- als vlees gerechten, zoals overtuigend gedemonstreerd tijdens de lunch in het onvolprezen Rotterdamse wijnrestaurant Fitzgerald. De prijs van dit lekkers in de winkel: € 19,95 per fles. Een praktisch probleempje is natuurlijk de beperkte beschikbaarheid. De meeste kans om een fles te vinden heb je in Moniques woonplaats Amersfoort. Zie voor verkoopadressen pinotnoirserendipity.com.


Ambitieuze plannen

Die 2014 smaakt dus naar meer. Gelukkig is de 2015 ondertussen al weer in de maak, een groot jaar voor Zuid-Afrika. Dat belooft dus wat. Wat mij betreft is Serendipity trouwens een kandidaat om binnen afzienbare tijd op de ‘Nederlandse’ wijnkaart van restaurant Rijks® te komen. Als het aan Monique ligt, groeit ze met Serendipity door naar 10.000 flessen. De steun van David Niewoudt heeft ze alvast, want die was als begeleider eigenlijk best wel verrast over het resultaat. Ook heeft ze serieuze plannen om haar pinotgeluk te beproeven in Chili, ook weer met de hulp van Niewoudt. En daarna misschien ook nog op andere continenten.” Daar zullen we haar graag aan houden. Maar wees niet verbaasd wanneer ze ook wat met Riesling gaat doen. In de Rheingau bijvoorbeeld, bij… Weingut Breuer!

Reageer op dit item