Champagne Ruinart - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Champagne Ruinart

Moritz Peeters, eigenaar van Wijnhandel Peeters in Rotterdam, is een groot liefhebber van exclusieve wijnen. Graag citeert hij daarom cabaretier Bert Visscher: “Geluk zit in hele grote dingen.” Vervang ‘dingen’ door ‘wijnen’ en je weet waar je aan toe bent als je naar een proeverij in het kader van zijn Fine Wine Experience gaat: topwijnen! De 13e editie stond in het teken van Champagne Ruinart.


Champagne Ruinart, opgericht in 1729, is het oudste huis in de Champagne als het aankomt op productie van vin de bulles. Vandaag de dag maakt het samen met Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon en Krug deel uit van het conglomeraat LVMH. Met een jaarproductie van ongeveer 2,3 miljoen flessen is Ruinart een relatief bescheiden speler qua volume. Het gegeven dat er in de kelders 7 miljoen flessen aan voorraad liggen, geeft echter wel aan dat het zich vooral wenst te profileren met kwaliteit.

Chardonnay domineert

Opmerkelijk voor een in Reims gevestigd huis, is de voorliefde van Ruinart voor chardonnay als smaak- en stijlbepalende element. Daarvoor beperkt het zich niet tot de voor deze druif voor de hand liggende Côte des Blancs,

maar betrekt het ook het nodige fruit uit de Montagne de Reims. In overgrote meerderheid komt dat van telers, want het eigen grondbezit bedraagt niet meer dan 17 hectare in Sillery. Voor alle basiswijnen vindt de vergisting plaats op stalen tanks, inclusief volledige malo.Vlaggenschip van het huis is de cuvée Dom Ruinart, genoemd naar de benedictijner monnik Thierry Ruinart die in de abdij van Hautvillers samenwerkte met Dom Pérignon. De wijn dankt zijn bijzondere karakter aan een langdurige kelderrijping van al gauw een jaar of acht, negen.

Proef op de som


‘R’ de Ruinart Brut ***(*)

De standaard Brut oftewel instapwijn van Ruinart. De enige wijn waarin chardonnay niet de meerderheid vormt, maar iets minder dan de helft van de assemblage met verder alleen pinot noir uitmaakt. Reservewijn vormt 20 tot 25 procent van de cuvée. Een keurige, maar niet uitzonderlijke Brut met goede mousse, rondheid en zachte kruidigheid, gemaakt op fruitigheid. Proefbare, vrij hoge dosage van 9 g/l.

± € 50,00

Blanc de Blancs ****


Op de markt gebracht in een speciale, kleurloze eigen fles. Uiteraard 100 procent chardonnay. Ligt gemiddeld tussen de drieënhalf en vier jaar sur lattes, een jaar langer dan de ‘R’. Ook hier een dosage van 9 g/l, maar de wijn laat toch een wat strakkere indruk achter. Wat te verklaren is vanuit de 100% chardonnay. Pittige toets van zuren en mineralen.

± € 67,00

Dom Ruinart 2004 ****(*)

Weer een volbloed chardonnaywijn, en dat is onmiddellijk in de geur te merken. Zacht hazelnootachtig en boterig, complexer dan de ‘gewone’ Blanc de Blancs. Romig, elegant en heerlijk drinkbaar. Fijne mousse in de mond, brioche, voorbeeldige balans. Dosage: circa 6 g/l.

± € 175,00

Dom Ruinart 2002 ****(*) / *****

Wat een verschil met 2004! Want stukken verder in zijn ontwikkeling, zo lijkt het. Of is het de rijkdom die die indruk wekt? In ieder geval heel open en breed. Vlezige smaak, umami, hint van paddenstoelen. Geweldige intensiteit en lengte in de afdronk. Bij uitstek gastronomische champagne.

Dom Ruinart 1998 ***(*)

Duidelijk een wat slanker jaar met minder rijpe basiswijnen dan in 2002. Als je de mousse even wegdenkt, doet de wijn eigenlijk wel wat denken aan een Chablis. Zuivelachtig, droog en wat ‘afgeknepen’. Of is dat misschien een tikje te streng geoordeeld na de weelderigheid van 2002?

Dom Ruinart 1996 ***** ♥

Onbetwiste winnaar van de proeverij. Een werkelijk grandioze cuvée die de faam van 1996 als vermeend groot champagnejaar helemaal waar maakt. Gerijpt, maar nog zo vitaal als wat. Rijk aromapalet, weelderig, zacht kruidig, vleugje honing. Opvallend mooie zuren – de meeste 96’ers hebben daar geen gebrek aan gehad – perfect geïntegreerd. Harmonie. Grote fles van een groot jaar. In één woord: geweldig!

Dom Ruinart 1993 ***

Zo vitaal als 1996 nog is, zo ver ontwikkeld is 1993 inmiddels. Anders dan 1996 is dat qua reputatie dan ook een jaar van een stuk bescheidener allooi. Heel veel kleur, bijna geen belletjesvorming meer, aroma’s van cacao en munt. De balans is nog redelijk, maar de wijn loopt wel op zijn laatste benen. Goût anglais, zeggen we dan.

Dom Ruinart 1990 ?

Helaas kwam de 1990, in principe een uitstekend millésime, uit een waarschijnlijk niet optimaal bewaarde fles, waardoor de wijn oxidatieve trekken vertoont, naar kamfer lijkt te ruiken en onnatuurlijk droog eindigt. Geen beoordeling. Jammer.

Rosé Brut ****

Voortreffelijke rosé zonder jaargang, wellicht een van de allerbeste in zijn categorie. Gemaakt met 55 procent pinot noir. Vineus met duidelijk pinotkarakter, heerlijk fruitig, fijn mineraal bitter, spanning en balans. Zo mag rosé dus wel.

± € 67,00

Dom Ruinart Rosé 2002  *****

En dan de overtreffende trap. Deze cuvée steunt, in lijn met de politiek van het huis, voor ongeveer 83% op chardonnay. Spanning derhalve verzekerd. Daarnaast ook de nodige vulling en vooral diepgang. Indrukken van hazelnoot, fijn rood fruit en veel mineraliteit. Gespierde elegantie. Grote wijn.

± € 240,00

Dom Ruinart Rosé 1998 ***(*)

Ook deze 98’er heeft het moeilijk in de directe vergelijking. Opvallend gesloten en zonder de expressie en precisie van 2002. Aan de ene kant een beetje geschroeid, anderzijds wat plantaardig. En het is net of je in de finale ineens de dosage proeft. Kan het te maken hebben met een mindere fles?

Reageer op dit item