Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen - Perswijn
Reportages & Reizen

Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen

Voor een kennismaking met alle aspecten van ‘wijn’ hoef je Bozen, de hoofdstad van Südtirol, niet uit. Binnen de grenzen van deze stad in Noord-Italië tref je werkelijk alles aan, van wijngaarden en wijnkelders tot wijnwinkels en wijnbarren. Tien tips!
En gezien het feit dat Südtirol* een fors aantal mooie wijnen voortbrengt: rood, wit, rosé en zelfs mousserend, vormt Bozen voor wijnliefhebbers een ideale bestemming voor een weekendje weg. Al vrees ik dat twee dagen eigenlijk niet genoeg zijn. Onderstaande tien tips kunnen je in ieder geval op weg helpen.

* Südtirol is officieel tweetalig, Duits en Italiaans zijn de voertalen. Voor de leesbaarheid hanteer ik het Duits.

1. Wandel om te beginnen over de Oswaldpromenade langs de noordrand van de stad voor een eerste indruk.

Aan je voeten ligt Bozen, op de hellingen naast je strekken de wijngaarden zich uit. Tussen de huizen van de stad ontwaar je bovendien kleine en iets grotere wijngaarden. Zelfs de bedrijfsleider van het beroemde Kloster Neustift, 50 kilometer naar het noorden, heeft hier, in de stad langs de rivier de Talfer, zijn privépercelen.

2. Lunch tijdens deze wandeling bij restaurant Eberle, boven de wijngaarden van St. Magdalena, waar de vernatsch heer en meester is.

Uiteraard drink je er ook een St. Magdelener, de wijnkaart biedt ruime keuze. En ben je in voor iets heel exotisch, dan maakt Eberle van eigen blatterledruiven, inheems en zo goed als verdwenen, ook de friszure dorstlesser Blaterle (eigenlijk verboden, vandaar de ontbrekende –t).

3. Sla het aan de overkant van de Talfer gelegen voormalige luchtkuuroord Gries zeker niet over, met zijn beboomde lanen.

Onderweg vanuit de Altstadt loop je eerst door een wijk aangelegd door Mussolini. Hij liet er de aanwezige lagrein-wijngaarden voor rooien. Gelukkig bezit Klosterkellerei Muri-Gries binnen zijn Klosteranger, bij ons beter bekend als ‘clos’, nog steeds een aantal hectare lagrein. Proeven én kopen is mogelijk. De opslagtanks van de Klosterkellerei staan al sinds het begin van de 20ste eeuw in de voormalige middeleeuwse kerk. De 14 nog aanwezig Benedictijnen kunnen terecht in een jonger, Barok godshuis.

4. Als je toch in Gries bent, bezoek dan ook de Kellerei Bozen. In 2001 gingen de coöperaties van Gries en St. Magdalena samen onder deze nieuwe naam.

De range wijnen is fors, onderverdeeld in drie lijnen. In totaal worden 3 miljoen flessen per jaar geproduceerd, waarvan 60% rood (vernatsch en lagrein voornamelijk) en 40% wit.

5. Geniet op de Obstmarkt, midden in het centrum. Je koopt er fruit, kaas, Tiroler Speck, noten en andere lekkernijen.


De stalletjes heten banco’s. Op nr. 11 kun je even neerploffen voor een mooie glas wijn. Banco 11 (zie foto rechts) is zeker niet alleen in trek bij toeristen; o ok de locals laten zich een Weissburgunder of Lagrein hier graag smaken.

6. Nog meer dorst?

Op het terras van Enovit in de Dr. Streitergasse is het dringen op warme avonden. Deze wijnhandel annex wijnbar heeft een indrukwekkende collectie wijnen, uit heel Italië.

7. Je kunt Bozen niet verlaten zonder Wirtshaus Vögele, codenaam Roter Adler, te bezoeken.

De partizanen vergaderden hier vroeger, vandaar die extra naam. Italianen én Tirolers komen er nu samen voor een hapje eten en een goed glas wijn. De keuken is Tirools met Italiaanse accenten, zoals eigenlijk overal in Südtirol: het beste van Italië met het beste van de Alpen. En de wijnkaart, dat is een respectabel boekwerk!

8. Even wat anders drinken of eten?

Zeker drie ambachtelijke brouwerijen zijn er in de stad: in het Batzenhäusl, Hopfen, en Forst. En ijs haal je bij Officina del Gelo Avalon; Paolo Coletto geldt als een van de vijf beste ijsmakers van Italië!

9. Behoefte aan cultuur, zo tussen het wijnproeven door?


Keuze genoeg, van het Archeologiemuseum waar de ijsmummie Ötzi wordt bewaard, tot het middeleeuwse slot Runkelstein, waar kleurrijke fresco’s uit de 14e en 15e eeuw te bewonderen zijn. Of het Siegesdenkmal, waar sinds juli van dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van Bozen de annexatie van Zuid-Tirol door Italië uitgebreid wordt toegelicht, met alle gevolgen voor de Duitstalige bevolking. BZ ’18-’45 is een indrukwekkende tentoonstelling, waar de meningen in de stad zwaar over verdeeld zijn.

10. En is alle wijn je echt teveel, dan is er altijd nog de kabelbaan naar boven, naar de Ritten, voor een schitterende wandeling en uitzicht over besneeuwde toppen.

Zo loop je gelijk die extra calorieën eruit.

Reageer op dit item

nl Nederlands