Wijnkeuring van de Lage Landen 2014 - Perswijn
Nieuws

Wijnkeuring van de Lage Landen 2014

(persbericht)Elk jaar worden Nederlandse en Belgische wijnen beter. Deze opgaande lijn is weer bevestigd tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, die werd gehouden op 4 en 5 september j.l. Van de 176 ingeschreven Nederlandse en Belgische wijnen is 88% bekroond met een medaille of een keurzegel (75 of meer punten).

In 2013 en 2012 was dit respectievelijk 70% en 63%. Dit jaar zijn 3 wijnen met een gouden medaille bekroond. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 17 september 2014 om 16.30 uur in Kasteel Amerongen in Amerongen.


Medailles

In totaal zijn er 56 medailles verdiend. De drie gouden medailles gaan naar Cuvée des Amis 2013 (Pinot Noir/Auxerrois/Pinot Blanc) van Domein Le Coq Frisé in Epen (L), Brut de Holset 2012 (Johanniter) van Wijndomein St Martinus in Vijlen (L) en een Strowijn 2013 (Solaris) van Wijngaard Hesselink in Winterswijk (Gld). Daarnaast zullen er 23 zilveren en 30 bronzen medailles worden vergeven. Van de  bekroonde wijnen zijn er 35 wit, 12 rood en 9 rosé, en 9 van deze wijnen zijn mousserend.

Net zo als verleden jaar (Wijngaard Hesselink) is er dit jaar een beste allround wijngaard voor de keuring van 2014, en dat is: Wijndomein St Martinus in Vijlen (L). Dit is de wijngaard met de hoogste score voor de 3 beste wijnen, in  verschillende categorieën. Download hier de Excel met de medaillewijnen en een overzicht van de  wijnkeuringen in 2012, 2013 en 2014 (.xls, 34 kB)

100-puntensysteem

Alle deelnemende wijnen zijn allereerst analytisch onderzocht op eventuele fouten. Vervolgens hebben twee panels van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals (vinologen) verspreid over twee dagen alle wijnen geproefd en beoordeeld. Dit gebeurde volgens het internationaal gebruikelijke O.I.V. systeem (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin), waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen. De keuring is uitgevoerd onder leiding van juryvoorzitter Frank Jacobs.

De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland (WIN) in samenwerking met Wijngaardeniersgilde Nederland en het Productschap Wijn.

Open Dag Nederlandse Wijngaarden

Nederland telt inmiddels rond 170 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 300 ha. De prijsuitreiking is een onderdeel van de Nationale Wijnweek, gevolgd door een Open dag van de Nederlandse Wijngaarden in het weekend van 20/21 september en voor enkele wijngaarden het weekend van 27/28 september. Dan zijn er tientallen wijngaarden in heel Nederland opengesteld voor belangstellende bezoekers.

Klik hier voor de Nationale Wijnweek en informatie over de wijngaarden met een open dag: www.nationalewijnweek.nl

 

Reageer op dit item