Gegeten & gedronken: Zarzo, Eindhoven - Perswijn
Eten & Drinken

Gegeten & gedronken: Zarzo, Eindhoven

Anderhalf jaar heeft Adrian Zarzo er nu in Eindhoven op zitten met het restaurant dat zijn naam draagt. En niet zomaar een zaak! Je zou deze eerder in een kosmopolitische metropool verwachten dan in – met alle respect – het grootste dorp van Noord-Brabant.


Eindhoven mag daar dus trots op zijn, want een maaltijd hier is een belevenis. Vanwege de ambiance, de originele zaken die je er op je bord krijgt en de aandacht die wijn er krijgt. Pijnlijk daarom dat de restaurantgids die pretendeert er speciaal voor wijnliefhebbers te zijn in zijn uitgave 2014 met geen woord rept van het toch al in januari 2013 geopende Zarzo. Dat heeft zich inmiddels ontpopt als een rijzende ster met internationale allure.

Ideale combinatie

Eigentijds en eigenzinnig, zo typeert Adrian Zarzo het restaurant waarmee hij zijn droom verwezenlijkte. Adrian is de zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder met de naam Habraken. Hij groeide op in een dorp in de buurt van Valencia, maar volgde zijn horecaopleiding in Nederland. Hij deed dat als kok, maar wel met een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn. De ideale combinatie, nietwaar? Hij sloot zijn opleiding af bij Cees Helder in Parkheuvel, werkte aansluitend bij De Librije als chef de partie in de keuken en vervolgens als sommelier in de zaal. Bij Ivy (nu FG) van François Geurds werd hij tenslotte hoofdsommelier. En reken maar dat hij als halve Spanjaard de grensverleggende gastronomische ontwikkelingen in Spanje op de voet is blijven volgen. Al deze ervaringen heeft hij geprobeerd samen te brengen in zijn eigen restaurant.

Zarzo is te vinden aan de rand van het Eindhovense centrum, aan de Dommel. Het modern ingerichte restaurant beschikt over twee verdiepingen, met op de begane grond de bar en in de kelder de strak vormgegeven zaal. Van daar uit heb je zicht op de open keuken en, als je weet waar je moet kijken, op een klimaatruimte met flessen. Verder is er de mogelijkheid om ook buiten te eten in een loungeachtige setting. In totaal is er ruimte voor vijftig couverts. Beslist het vermelden waard is dat je bij Zarzo zowel op zaterdag als op zondag terecht kunt voor de lunch. Bravo!

Tipico Zarzo

Hoewel Adrian Zarzo zelf niet meer kookt en vooral gastheer en sommelier is, is hij wel degene die in hoge mate bepaalt wat er uit de keuken komt. Zijn menukaart verraadt zowel Spaanse als Nederlandse invloeden. In een enkel geval staan bij gerechten ook de namen genoemd van degenen die er de inspiratie, c.q. het voorbeeld, voor geleverd hebben. Chefs van het kaliber Santi Santamaria en Jonnie Boer bijvoorbeeld met respectievelijk spek/aardappel/kuit en gelakte zwezerik/ananas/koffie. De omschrijving van gerechten bestaat altijd uit slechts drie trefwoorden. Een beetje cryptisch misschien, maar ook wel spannend.

En goed voor regelmatige verrassingen van de opwindende soort waarbij je een oe!, ah! of wow! moeilijk kan onderdrukken.Opvallend zijn het gebruik van minder gangbare ingrediënten als winterblad, moerasspirea, haver, kuit, koffie of drop en combinaties die op voorhand al heel nieuwsgierig maken. Deze bijvoorbeeld: paling met geitenkaas en kersen. Het mooie is dat het hierbij niet om uit de hand gelopen interessantdoenerij gaat, maar dat het werkt. Ander gezegd: er is over nagedacht. Kom je hier als gast met een avontuurlijke instelling, dan zit je goed. De stijl van Zarzo valt moeilijk in een hokje onder te brengen, wat volgens Adrian Zarzo ook de bedoeling is. Hij typeert die stijl, die originaliteit en finesse combineert, niet voor niets als ‘tipico Zarzo’.


Aantrekkelijke menu’s

Wat de pot schaft valt te lezen op kaartjes met een bijzondere vormgeving: zwarte vliegtuigjes met daarop een logo dat je onwillekeurig aan Batmanfilms doet denken. Ook dat is onderdeel van de ‘beleving’ – we leven nu eenmaal in een tijd van concepten – die de gast bij Zarzo moet ondergaan. Er is een keuze uit vier menu’s. Dat van drie gangen kost 38 euro, dat van vier komt op 48 euro, dat van vijf op 58 en het menu Zarzo Especial van zes gangen kost 72 euro.

Dat zijn keurige prijzen, gelet op wat je ervoor krijgt. Desgewenst kun je aan die menu’s nog extra gerechten toevoegen of à la carte bestellen. De prijzen voor voor- en tussengerechten variëren van 14 tot 22 euro, die voor hoofdgerechten van 26 tot 36 euro en die voor nagerechten van 10 tot 15 euro.

Spannend Spaans

Wijn is bij Zarzo een verhaal apart en op zichzelf al de verplaatsing naar Eindhoven waard. Goed om te weten: het restaurant ligt op loopafstand van het station. Goed nieuws ook voor de liefhebbers van water op tafel: voor 5 euro kun je zoveel mineraalwater drinken als je maar wilt. Maar we komen natuurlijk voor wijn. Zarzo’s wijnkaart biedt verrukkelijke lectuur voor wie daar een beetje gevoelig voor is. Er staan wijnen uit zo ongeveer de hele wereld op, wijnen van een paar tientjes per fles en Grote Namen voor honderden euro’s. Voor elk wat wils dus.Aanraders zijn vooral de minder bekende Spaanse wijnen waar Adrian Zarzo een speciale affiniteit mee heeft en die je in de meeste gevallen financieel de kop niet zullen kosten. Uit gebieden als Bierzo bijvoorbeeld. Maar als het wat meer mag kosten en je hebt trek in Vega Sicilia, dan kan dat ook. Aardig touwens dat er op de kaart ook nogal wat magnums staan.

Kom je er niet uit, kies dan rustig voor een arrangement, want je wordt hier niet afgescheept met ‘arrangementswijnen’ die gekozen zijn met de grootste gemene deler als kwaliteitscriterium. De standaardprijs bedraagt 7,50 euro per wijn. Bij het driegangenmenu betekent dat dus een arrangementprijs van 22,50 euro, bij het zesgangenmenu van 45,00. Als je het als gast slim aanpakt, dan kietel je Adrian, bezeten van wijn als hij is, een beetje met een paar verstandige en complimenterende opmerkingen. Gegarandeerd dat hij je dan nog even iets bijzonders wil laten proeven. ‘Doorsnee’ komt in het woordenboek van Zarzo namelijk niet voor.

Zarzo

Bleekweg 7, Eindhoven

Lunch en diner van woensdag t/m zondag. Maandag en dinsdag gesloten.

www.zarzo.nl

Reageer op dit item