De boer op in Friuli en Slovenië - deel 2 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

De boer op in Friuli en Slovenië – deel 2

Perswijn bezocht het grensgebied van Friuli en Slovenië en deed daar fascinerende ontdekkingen. Zie de artikelen hierover in de uitgaven nr. 3 en 4. Na Collio en Goriska Brda was het de beurt aan Colli Orientali del Friuli, Isonzo en Carso aan Italiaanse kant en aan het Sloveense Vipavska dolina. De variatie aan druivenrassen is in al deze gebieden werkelijk enorm.
Jammer genoeg zijn al die herkomstbenamingen maar in zeer bescheiden mate op de Nederlandse markt vertegenwoordigd. Een verklaring daarvoor is niet zo moeilijk te vinden: de prijzen in het oostelijke deel van Friuli zijn doorgaans stevig. Als particulier betaal je al gauw 20 euro of meer per fles. Maar goed, daar krijg je dan wel wat voor terug.


Colli Orientali del Friuli

Colli Orientali del Friuli bulkt van de goede producenten. Vandaar dat ik me, zonder tekort te willen doen aan wie dan ook, beperk tot het noemen van die producenten die tijdens de proeverijen ter plaatse de meeste indruk hebben gemaakt.Een daarvan is de eigenaar van Ronco del Gnemiz, met de ietwat merkwaardig klinkende naam Chistian Patat (foto). Over zijn wijnen, waaronder een uitstekende Friulano San Zuan en de Bordeauxblend Rosso, kunnen flauwe grapjes niettemin maar beter achterwege blijven.

Karakter Wijnimport

Ook van Alessio Dorigo kreeg ik een onberispelijke serie wijnen ingschonken, met ook hier weer zo’n puike Friulano en een dito Bordeauxblend met de naam Monsclapade.

Werkhoven Wijnen


Voor zo ver mij bekend niet in Nederland geïmporteerd, maar beslist het vermelden waard zijn verder de wijnen van Grillo, Petrussa, Vigna Petrussa (een ander bedrijf dan Petrussa) en Ronchi di Cialla. Elk van deze wijngoederen produceert binnen de gemeente Prepotto de lokale specialiteit Schioppettino en daarnaast de nodige andere rode en witte wijnen, inclusief Refosco of edelzoete Picolit. Als pionier voor de comeback van schioppettino en omwille van zijn bijzondere ligging heeft Ronchi di Cialla een eigen subappellation gekregen voor zijn pionierswerk. Dat is dik verdiend.


Isonzo & Carso

Een toonaangevend wijngoed in Isonzo is Vie di Romans van Gianfranco Gallo (foto). Gallo produceert een werkelijk formidabel gamma wijnen, waarbij de kaart van verschillen tussen bodemtypen volledig wordt uitgespeeld in combinatie met een perfectionistische vinificatie. Van Friulano tot Pinot Grigio en van Sauvignon tot Chardonnay, alles is van zeer hoge kwaliteit. Samen met Simčič in Brda mijn hoogst gewaardeerde producent van een hele week proeven. Zeer aanbevolen daarom!

Enoteca Sprezzatura

Eveneens een warme aanbeveling waard zijn de Isonzowijnen van Lis Neris. Proef van dit bedrijf maar eens de Pinot Grigio om te merken dat daarvan ook iets bijzonders gemaakt kan worden.

Brand Wijnimport

Wijnen uit Carso zijn per definitie zeldzaamheden. Des te aardiger is het dat die van Sandi Skerk zo waar in Nederland verkrijgbaar zijn, o.a. zijn Malvasia en de lokale Vitovska voor wit en Terrano voor rood. Uitgebracht als IGP, niet goedkoop, wel heel origineel en heel goed.

Eck en Maurick


Vipava

Tot slot Vipavska dolina, kortweg Vipava, dat publicitair voorlopig nog in de slagschaduw ligt van Slovenië’s beroemdste wijngebied Brda. Het is in commercieel en marketingtechnisch opzicht ook nog lang niet zo ver ontwikkeld als Brda. Gelet op de zeer kleinschalige manier van werken bij vrijwel alle producenten is dat niet zo verwonderlijk. Wijnbouwtechnisch gesproken gebeuren hier echter spannende dingen, reden waarom we er in de niet al te verre toekomst nog spannende zaken van kunnen verwachten. Op het gebied van Pinot Noir bijvoorbeeld.

Producenten om op te letten zijn o.a. Guerila met zijn aparte, onconventionele presentatie (what’s in a name?) en meer nog smaakmakers als Tilia en Burja. Zie wat betreft die laatstgenoemde de informatieve website van het bedrijf: www.burjaestate.com!

Good Grapes en Imperial Wijnimport

Reageer op dit item