Briljante Blaufränkisch van Christoph Wachter - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Briljante Blaufränkisch van Christoph Wachter

Christoph Wachter is zijn naam, die van zijn wijngoed Wachter-Wiesler. Kort geleden werd deze pas 26-jarige wijnproducent uit het Oostenrijkse Burgenland uitgeroepen tot ‘Newcomer des Jahres 2014’ door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Der Feinschmecker. Die onderscheiding betekent dat je dan werkelijk iets in je mars hebt.


Wachters specialiteit: Blaufränkisch, Oostenrijks grootste troef als het gaat om rode wijn: zo origineel als maar kan. Ik proefde vier door importeur Noordman naar Nederland gehaalde wijnen van wijngoed Wachter-Wiesler en ben daar diep van onder de indruk geraakt. Wachter blijkt inderdaad wijnen van ongekende klasse te maken. Onthoud die naam daarom maar goed.

Südburgenland

In 2008, toen Christoph Wachter amper 20 was, kreeg hij van zijn vader de leiding over het wijngoed dat genoemd is naar de twee families die het stichtten.

Opvallend vroeg dus, want meestal laat de generatiewissel binnen familiebedrijven een stuk langer op zich wachten. Het wijngoed is gevestigd in het dorp Deutsch Schützen in Südburgenland. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog maakte dat deel uit van het Duitstalige deel van toenmalig Hongarije. Sinds 1921 is het Oostenrijks en ligt het pal tegen de grens met het huidige Hongarije.Het zuidelijke deel van het Burgenland is met zijn aanplant van slechts 500 hectare wijngaard een van de kleinste wijnregio’s van Oostenrijk. Het grenst behalve aan Hongarije ook aan Slovenië en de Steiermark. Slechts via een smalle corridor is het verbonden  met de rest van het Burgenland. Dit deel van het Burgenland is in wijnbouwkundig opzichtig sterk rood gekleurd, met een absolute hoofdrol voor de blaufränkisch.

Eisenberg

Voor de in 2009 gecreëerde herkomstbenaming Eisenberg DAC is blaufränkisch de enig toegestane druif. Het eigen karakter van Eisenberg rust behalve op die druif in minstens even grote mate op terroir, en dan vooral op de bodem. Die bodem bestaat in essentie uit ijzerhoudende Grünschiefer, groene leisteen. Vandaar de naam Eisenberg, letterlijk: IJzerberg. De bovenlaag is er een van leem of zanderig leem. De dikte daarvan varieert al naar gelang de hoogteligging op de helling. Hoe hoger, des te dunner en armer die toplaag. In Deutsch Schützen is overigens sprake van een wat zwaardere bodem dan in het naburige Eisenberg.Het klimaat van Südburgenland is het continentaal Pannonische met meer dan 300 dagen per jaar zon en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Een beschutte ligging op zuidoosten en de juiste hoeveelheid neerslag maken het beeld compleet.

Puur natuur

Christoph Wachter kan werken met druiven die door hun aanplant op een leisteenbodem over een natuurlijke frisheid beschikken. Bij zijn vinificatie weet hij op voorbeeldige wijze het fruitkarakter van zijn wijnen te accentueren. Tegelijk hebben ze een natuurlijke concentratie en een solide tanninestructuur. Fruit gaar zodoende samen met diepgang. Kenmerkend voor alle vier geproefde wijnen zijn een enorme expressiviteit, intensiteit en zuiverheid. Kortom, je proeft hier Blaufränkisch in optima forma.Wachter staat met zijn aanpak wellicht model voor de enorme vooruitgang die de afgelopen tien jaar geboekt is bij Oostenrijks rode wijnen. De tijd met beginnersfouten als overmatige extractie en veel te veel hout van de veel te zwaar getoaste soort lijkt voorbij. Wachter wil niets van nieuwe barriques weten, maar houdt het op gebruikt hout in diverse grootten, variërend van 500 tot 3000 liter. Niet het effect telt, maar de verteerbaarheid van de wijn.

De wijnen

Blaufränkisch 2012, Südburgenland

Basiscuvée van jonge stokken uit Deutsch Schützen en Eienberg met de regionale herkomstbenaming in plaats van de plaatselijke DAC. Opgevoed op staal en op groot hout.

‘Eenvoudig’ – nou ja –, maar gelijk al een schot in de roos. Jeugdig purperrood van kleur. Open in de neus, bovengemiddelde geurintensiteit, fruitig, bessen, kersen, zachte aardse toets. Levendige smaak, puur en pittig, 13% alcohol, weer kersen, goede zuren en tannines, fijne bitters, mooi droog, opwekkende afdronk. Doet denken aan een stevige cru uit de Beaujolais. Wijn met hoge plezierfactor, bij voorkeur gekoeld serveren.

€ 12,95

Blaufränkisch ‘Béla-Jóska’ 2012, Eisenberg DAC

Genoemd naar de overgrootvaders – die gedwongen werden hun namen te verhongaarsen – van de huidige wijnmaker. Stokken tussen 15 en 40 jaar oud. Opvoeding gedurende 13 maanden op groot hout. d.w.z. vaten met een inhoud van 500 tot 3000 liter.

Ook hier weer een even hechte als jeugdige kleur. Open, behoorlijk intens, behalve rijp donker fruit een zacht kruidige, afrondende  toets van het hout. Soepele aanzet, elegante structuur, 13% alcohol, aards accent, mineraal, peper, wat complexer en intenser dan de instapcuvée en met wat meer mondgevoel. Uitgebalanceerd en met een opmerkelijke lengte in de afdronk.

€ 15,70


Blaufränkisch Ried Weinberg 2011, Eisenberg DAC Reserve

Wijn uit een individuele wijngaard in Deutsch Schützen met een veelzeggende naam. Het perceel van Wachter beslaat 5 van de in totaal 30 hectare en is ruim 40 jaar oud. Opvoeding van 18 maanden op gebruikt hout van 500 tot 1500 liter.

Fractie minder paarse tint dan bij de twee voorgaande wijnen, maar nog altijd hecht. Verleidelijke neus, middelintens, rijp donker fruit, zoethout, kruiden, tikje ‘Italiaans’. Fluwelige aandronk, gevolgd door een uitgesproken aards accent van leisteen, 13% alcohol, grip van plakkende tannine, vleugje tabak, pikant, zilt, indrukwekkende lengte.

€ 24,80

Blaufränkisch Alte Reben 2011, Eisenberg DAC Reserve

Wachters prestigecuvée. Kleine druifjes van oude stokken die naam waardig, want tussen de 40 en 80 jaar oud. Afkomstig uit twee percelen op de Eisenberg, een hoger gelegen perceel met een dunne en heel arme bovenlaag en een lager gelegen perceel met een dikkere leemlaag. Opvoeding van 20 maanden op vaten van 1500 liter.

Aroma’s van leisteen, specerijen en gedroogde kruiden. Voor het eerst ook wat milde, nootachtige roostertonen van hout. Frisse aanzet, peperig en mineraal in de voortzetting, ondanks 13,5 % alcohol heel verteerbaar, bijna lichtvoetige structuur met veel spanning, kersen, complex, ferme tannine, mooi droog en spicy in de afdronk. Alsof je leisteen in vloeibare vorm in je glas hebt. Sleutelwoord: intensiteit!

€ 48,95

Importeur: Noordman Wijnimport

Vermelde prijzen zijn particuliere prijzen inclusief BTW.

Reageer op dit item