Notities: Eben Sadie's Ouwingerdreeks - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Notities: Eben Sadie’s Ouwingerdreeks

In het jongste nummer van Perswijn (nummer 4 van 2014) staat een uitgebreid interview met Eben Sadie, die wordt gezien als de beste en meest invloedrijke Zuid-Afrikaanse wijnmaker van de laatste tien jaar.


Zijn familiebedrijf, Sadie Family Wines, maakt twee series wijnen: de Signature Series, met de beroemde witte Palladius en de rode Columella, en de Old Vine Series (Die Ouwingerdreeks), met wijnen van druiven afkomstig uit een aantal van de oudste wijngaarden van Zuid-Afrika. Hier volgen de beschrijvingen en proefnotities van zijn wijnen uit die boeiende collectie, die nu verkrijgbaar zijn in Nederland via Wijnkooperij De Lange. De wijnen van 2011 zijn geproefd in september 2012, die uit 2012 in mei 2014.

Skurfberg 2012

100% chenin blanc, van drie meer dan 80 jaar oude wijngaarden in de Skurfberg, tussen Clanwilliam en de kust (Lambert’s Bay). Dit is officieel WO Olifantsrivier.Bodems zijn zanderig, ondergrond van sterk verweerd Tafelbergzandsteen.

Klimaat is warm, met weinig neerslag gedurende het groeiseizoen.Rustige, enigszins ingetogen geur, rijpe appels, citroenschil, iets warmte; smaak is rijk en vol, maar mooi gestructureerd, met zilte ondertoon en iets van amandelspijs, zuren zijn niet hoog maar goed; doet wat denken aan rijke stijl Savennières, maar vergeet die vergelijking meteen weer, want dit is zeer originele, Zuid-Afrikaanse chenin, met veel karakter en zekere complexiteit. 16/20 punten

Mev. Kirsten 2012

100% chenin blanc van een tussen 1905 en 1920 aangeplante wijngaard in Jonkershoek, aan de voet van Botmanskop, Stellenbosch. Bodems van sterk verweerd graniet. Wijngaard is een van de oudste chenin blanc-wijngaarden van Zuid-Afrika, eigendom van mevrouw Kirsten. Duurste en meest zeldzame van de Ouwingerdreeks, tweemaal ooit geproefd, heel anders dan Skurfberg: voller, krachtiger en langer. 16+/20 punten

Skerpioen 2012

Field blend van chenin blanc (45%) en palomino (55%), van een 70 jaar oude wijngaard in het noordelijk kustgebied van Swartland (gelegen tussen Dwarskersbos en Elands Bay). Bodems zijn heel kalkrijk, wijngaard ligt niet ver van zee, klimaat milder dan in binnenland.Geur is ingetogen, zilt en licht notig, met ook tonen van grapefruit, hooi en kruidenbloemen; smaak heeft warmte, kruidigheid en is zoutig, schoon en lang, met een licht oxidatieve toon; 1,5% alcohol minder dan Skurfberg door veel minder rijpe palomino; prachtwijn. 17/20 punten

Kokerboom 2012

Semillon blanc en semillon gris (rode variant) uit in jaren ’30 aangeplante wijngaard in Trekpoort Kloof, Olifantsrivier. Nooit geproefd, maar een blend van semillon blanc (Afrikaans: groendruif) en gris uit oude wijngaarden in warmere gebieden kan erg interessant zijn, zoals o.a. Tin Soldier Semillon 2013 van Thorne & Daughters (John en Tasha Seccombe) bewijst.


‘t Voetpad 2011

Field blend van muscat d’Alexandrie, semillon blanc, semillon gris, palomino en chenin blanc, die samen staan in een wijngaard daterend van 1928 in Piketberg, Swartland. ‘t Voetpad refereert aan de rooibostheeboerderij van Dirk Brand en de wijngaard diende waarschijnlijk enkel ter ‘eigen behoefte’.In 2012, tijdens Cape Wine, schreef ik: ‘wijn met een interessant verhaal, harmonieus van smaak met tropisch fruit en subtiele zilte tonen, maar niet de boeiendste van de proeverij, iets vlak nu.’ Maar de wijn heeft zich heel goed ontwikkeld, als ik de notities van gerenommeerde Zuid-Afrikaanse collega’s lees (Christian Eedes, Tim James).

Pofadder 2012

100% cinsaut, van 48 jaar oude wijngaard op de westflank van Kasteelberg, Swartland. Bodems van verweerde schiste en schalie. Mediterraan klimaat, met warme, droge zomers. De wijn is vernoemd naar de pofadder (bitis arietans; een korte, dikke gifslang die veel slachtoffers maakt in Zuid-Afrika) omdat Riebeek Mountain van een afstand qua vorm op een pofadder lijkt.

Het aroma is fris en warm tegelijk, met rode kersen en wat frambozen, een hint van zoethout en wilde kruiden; fruit komt mooi terug in smaak, ondanks 14% alcohol is de wijn mooi fris, heeft genoeg tannine (ook wat van steeltjes) en mooie lengte; bijzonder intrigerende wijn. 16,5/20 punten

Soldaat 2011

100% grenache noir van een in de jaren ’70 aangeplante, niet-geïrrigeerde wijngaard in Piekenierskloof, Olifantsrivier. Piekenierskloof is een hooggelegen dal (wijngaard ligt op 708 meter) ten noordwesten van Citrusdal, vernoemd naar de voetsoldaten (piekeniers, soldaten die vochten met een lans) die er ooit gelegerd waren. De bodems bestaan uit sterk verweerd graniet. Dit is grenache noir-terroir par excellence, waar niet alleen Sadie goede grenachedruiven vandaan haalt, maar ook anderen als Ken Forrester, Vriesenhof en Neil Ellis. Charles Back heeft trouwens de lokale coöperatie gekocht en contracten met vele telers gesloten, waardoor het maar de vraag is of zij die er veel eerder waren dan de rijke eigenaar van Fairview en Spice Route, nog wel genoeg goede druiven kunnen blijven kopen. To be continued…Een knap elegante versie van grenache noir, met maar 13,5% alcohol; geur met rood fruit (kersen, frambozen), wat tabak en een stoffig aardse ondertoon; smaak heeft genoeg structuur, opvallend goede zuren en een mineralige nahang; prachtige grenache. 17/20 punten


Treinspoor 2012

100% tinta barocca van een in 1974 aangeplante wijngaard ten westen van Malmesbury, Swartland.De geur is iets streng, maar redelijk elegant, met een florale kant en ook bosfruit; wijn heeft mooi natuurlijke, wat stevige tannine, goede grip, wat passende warmte, maar daartegenover genoeg zuren. Goed verteerbaar ondanks tannine, maar dit zal niet ieders favoriet zijn. 15,5/20 punten

Eselshoek 2011

Een strowijn van muscat d’Alexandrie uit ‘t Voetpad, Piketberg, Swartland. Nooit geproefd.

De wijnen van The Sadie Family worden geïmporteerd door Wijnkooperij De Lange. Van de Ouwingerdreeks hebben zij uit 2012 Skurfberg, Skerpioen, Pofadder en Treinspoor. De wijnen van Sequillo Cellars zijn nog te koop bij Vinites. Tekst en foto’s: Lars Daniëls MV

Reageer op dit item