VS verdringt Frankrijk als grootste wijnmarkt - Perswijn
Nieuws

VS verdringt Frankrijk als grootste wijnmarkt

Dat kan er nog wel bij voor het geplaagde Frankrijk. Volgens de recente cijfers van de internationale wijnbouworganisatie OIV is de VS in 2013 Frankrijk voorbijgestreefd als belangrijkste wijnmarkt in de wereld. Dat komt niet omdat Amerikanen ineens zo veel meer zijn gaan drinken, maar omdat de Fransen de fles steeds vaker laten staan.


In 2013 ging het om respectievelijk + 0,5% en -7%. De VS nam toen 29 miljoen hectoliter voor zijn rekening, Frankrijk 28 miljoen. Daarbij moet overigens wel worden aangetekend dat de Amerikaanse bevolking vijfmaal groter is dan de Franse. De wereld als geheel dronk in 2013 238,7 miljoen hectoliter, 1% minder dan in 2012. Van dat volume werd de helft geconsumeerd in vijf landen: de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en China. Waarde van dit alles: 73 miljard euro.  

De grens over

Nog steeds volgens de cijfers van de OIV ging van al die wijn 98 miljoen hectoliter een grens over, ruim 2% minder dan het jaar ervoor, maar wel met 1,5% meer aan waarde. Ging tien jaar geleden nog maar een kwart van alle in de wereld geproduceerde wijn naar het buitenland, tegenwoordig ligt dat aandeel op ongeveer een derde.De Amerikanen drinken volgens de OIV voor 80% wijn uit eigen land, lees: uit Californië. Fransen zijn echter nog veel eenkenniger en moeten in dit opzicht zelfs de Argentijnen nog voor zich laten gaan. De VS zijn ondanks de populariteit van hun eigen wijnen wel de grootste importmarkt in de wereld, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. De import daalde daar in 2013 met 5%.Een uitzondering op de stagnerende consumptie in vrijwel heel Europa vormde Duitsland. De Duitsers dronken in 2013 juist 1,5% meer wijn dan in 2012. China behoorde dan weer bij de dalers, net als Australië.

Terug op niveau

Wereldwijd bedroeg de wijnproductie in 2013 278,6 miljoen hectoliter, ruim 9% meer dan in 2012. Gemiddeld, wel te verstaan, want in diverse Europese landen zag het beeld er iets anders uit. De productie is daarmee na jaren van afname weer terug op het niveau van 2006. Drie landen tekende samen voor 45% van de mondiale wijnproductie, in volgorde van belangrijkheid naar volume: Italië, Spanje en Frankrijk. 

  

Reageer op dit item