Michelingids 2014: derde ster voor De Leest - Perswijn
Nieuws

Michelingids 2014: derde ster voor De Leest

(persbericht)De Leest uit Vaasen is het nieuwe driesterrenrestaurant in Nederland. Naast deze toekenning pakt de Michelingids 2014 uit met drie nieuwe tweesterrenrestaurants en negen zaken die een eerste ster krijgen.


De huidige economie dwingt de Nederlandse chefs tot creativiteit en flexibiliteit. Ron Blaauw reageerde bijvoorbeeld met Ron Gastrobar (Amsterdam, één ster), Hans van Wolde met een nieuwe aanpak bij Beluga (Maastricht, twee sterren).

De economische situatie werkt als katalysator om deze weg in te slaan en zorgt ervoor dat heel wat restaurants terugkeren naar de essentie, naar de basis. Een eerlijke maaltijd, goede ingrediënten met veel smaak. Deze ontwikkeling zal de Nederlandse gastronomie zeker geen kwaad doen. Integendeel. Het kwaliteitssegment wordt toegankelijker voor een breder en jonger publiek.

Wereld in beweging

De naderende sluiting van het driesterrenrestaurant Oud Sluis is een verlies voor de Nederlandse gastronomie, maar deze wereld blijft nu eenmaal constant in beweging. De Librije (Zwolle) is en blijft een vaste waarde: met ondeugende creativiteit en een uitstekende keuze van ingrediënten vertegenwoordigt Jonnie Boer met verve het hoogst haalbare driesterrenniveau.Die onderscheiding is nu ook weggelegd voor De Leest uit Vaassen. “Elk gerecht draagt de signatuur van Jacob Jan Boerma: geschoeid op de leest van vakmanschap. Kosmopolitische invloeden en inventiviteit zorgen er voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak.”, aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelingids.

Tweede ster

Maar liefst drie restaurants krijgen in de Michelingids Nederland 2014 een tweede ster. Het Amsterdamse Bord’Eau wordt bekroond voor de keuken van Richard van Oostenbrugge die het best wordt omschreven als verfijnd en geweldig, maar even goed als verfijnd (culinair) geweld. Een van de weinige chefs die in twee jaar tijd één en twee sterren heeft behaald. Hij heeft een stap vooruit gezet, net als het Rotterdamse FG. Het samenspel van smaken die culinaire kwajongen François Geurds presenteert, overtuigt. En dan is er ook nog, last but not least: Fred (Rotterdam – Kralingen). De creaties van Fred Mustert zijn culinair maatwerk en een toonbeeld van het principe ‘less is more’.

Eerste ster

Een mooie verscheidenheid aan stijlen en smaken vindt men bij de negen restaurants die een eerste ster krijgen. Hans den Engelsen van ’t Raedthuys (Duiven) is een discrete chef die al jarenlang gestaag evolueert en stabiliteit in zijn keuken heeft gebracht. Zijn uiterst fijne stijl wordt nu beloond met een eerste ster.

Lucas Rive hoeft niet meer voorgesteld te worden. Na 26 jaar en twee behaalde sterren bij de Bokkedoorns, doet hij het nu op zijn eentje. Zijn creatieve combinaties en subtiele accenten zorgen voor pit en smaken in overvloed. Die verfijning en verrassing typeren ook de keuken van Joris Bijdendijk in Bridges (Amsterdam): een voorbeeld van de evolutie die restaurants in de grote steden zullen ondergaan. Een heerlijke ‘urban kitchen’.

Bib Gourmand

Deze gids beloont eveneens 106 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =). Dit concept van een menu onder de 35 euro (in Amsterdam maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! De cijfers bewijzen het succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmand, dit jaar zijn er 15 nieuwkomers.

Opmerkelijk is dat verschillende chefs, met ervaring bij sterrenrestaurants, hebben gekozen voor een laagdrempeligere aanpak waarmee ze een ruimer en jonger publiek aanspreekt.

Michelingids 2014 

De Michelingids Nederland 2014 is te koop vanaf 28 november voor de prijs van € 19,95. Deze huidige editie bevat 1.229 adressen, namelijk 555 hotels (waaronder 32 gastkamers) en 674 restaurants waaronder:

105 sterrenrestaurants:

– 2 driesterrenrestaurants, waaronder 1 nieuw

– 19 tweesterrenrestaurants, waaronder 3 nieuwe

– 84 éénsterrestaurants, waaronder 9 nieuwe

106 Bib Gourmand = restaurants, waaronder 15 nieuwe

Reageer op dit item