Zeg NEE tegen wijnaccijns - Perswijn
Persberichten

Zeg NEE tegen wijnaccijns

In 2008, 2010 en 2013 is de accijns op wijn met in totaal 37,5% verhoogd. Als gevolg hiervan wordt er per liter wijn 84 eurocent aan accijns afgedragen aan de staat. Daar komt gemiddeld nog 1 euro aan BTW bovenop.
Samen klopt dit de prijs van wijn aanzienlijk op. Het water staat de wijnhandelaren hierdoor aan de lippen! Tot overmaat van ramp is het kabinet van plan om in 2014 opnieuw een verhoging door te voeren.

Wijn is volgens de KVNW een product waarvan iedereen op een verantwoorde wijze moet kunnen genieten. Wijn is geen luxeproduct waarvan alleen de rijken mogen genieten!   

Vijf keer NEE tegen verhoging wijnaccijns:

NEE, want Duitsland kent geen accijns op wijn. Hoe groter het verschil met Duitsland des te meer “grensverkopen”. Laatste schatting: er wordt door Nederlanders voor 300 miljoen euro aan wijn in Duitsland gekocht.

NEE, want verhogen levert minder belastinginkomsten op en is dus contraproductief. Gederfde inkomsten voor de schatkist bedragen volgens onderzoek (alleen voor wijn): 30 miljoen euro accijns en 56 miljoen euro BTW.

NEE, want een verdere verhoging van accijns lokt fraude uit.  

NEE, Nederland is geen eiland. Veel consumenten wijken uit naar Duitsland (43% van de Nederlandse consumenten koopt geregeld in het buitenland wijn). Wijnimporteurs en slijters gaan daardoor failliet. Werkgelegenheid!

NEE, want verhoging is nergens op gebaseerd. Het is slechts duur “wisselgeld” om de begroting op orde te krijgen!

Peter van Houtert, voorzitter KVNW:

"De wijnbranche in Nederland heeft zich de laatste decennia wellicht wat op de achtergrond gehouden. Het paste niet zo bij ons imago om de barricade op te gaan. Maar nu we letterlijk en figuurlijk tegen de grenzen aanlopen kunnen we niet anders. Het moet klaar zijn! Daarom zeg ik met volle overtuiging NEE tegen verhoging van de wijnaccijns per 1 januari 2014.”

 

Hoe wordt u geraakt door deze plannen? Laat het ons weten via info@kvnw.nl of twitter @KVNWijn!

Voor algemene informatie: www.kvnw.nl

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is de enige landelijke branchevereniging van wijnhandelaren sinds 1899. De 120 leden van de KVNW vertegenwoordigen ongeveer 75% van de wijn die in Nederland op de markt is.      

Reageer op dit item

nl Nederlands