Grenaches du Monde 2013 - Perswijn
Nieuws

Grenaches du Monde 2013

Op 24 januari 2013 vond in Perpignan het eerste Concours International Grenaches du Monde plaats. Een eerste keer is immer spannend en het is mooi als die ook nog goed is. En dat was deze eerste editie zeker, hetgeen resulteerde in een genereus aantal medailles.

Tekst: Lars Daniëls MV

Grenache is een beetje de pinot van de warmte. Net als pinot komt hij in drie kleuren: noir, gris en blanc. En net als in het geval van pinot is de donkerste variant, grenache noir, kwalitatief de meest interessante, alhoewel er van gris en blanc ook steeds vaker mooie wijnen worden gemaakt.

Grenache

Hij heeft niet de zuren van pinot, maar dat ligt ook aan de warme en droge klimaten waarin hij om zijn latere rijping goed gedijt. Net als pinot heeft grenache relatief weinig anthocyanen (rode en blauwe kleurstoffen) en niet al te veel tannine, waardoor hij gevoelig is voor oxidatie. En voor teveel hout, met name klein nieuw hout. De mooiste wijnen komen van oude stokken, variërend van 40 tot meer dan 150 jaar.

Grenache levert een gevarieerd assortiment aan wijnsoorten en -stijlen. Van stille droge wijnen in wit, rosé en rood, tot versterkte wijnen, in fruitige en oxidatieve stijl, grenache overtuigt. En heeft wellicht zelfs weer de toekomst, maar daarover later elders meer. Hier wil ik focussen op de uitslag van het Concours Grenaches du Monde 2013.

Concours Grenaches du Monde 2013

De wedstrijd werd -overigens uitstekend- georganiseerd door CIVR (Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon), maar in samenwerking met een groot aantal belangrijke partners.

Wat Frankrijk betreft, kon het concours niet alleen rekenen op de steun van de regio Languedoc-Roussillon, maar bijvoorbeeld ook op die van de federatie van producenten van Châteauneuf-du-Pape, qua prestige de belangrijkste producent van wijnen op basis van grenache. Ook in Spanje werd het initiatief breed ondersteund, door zo’n beetje alle DO’s waar veel grenache staat aangeplant. En uit de VS werkten bijvoorbeeld de Rhône Rangers mee.

Hoog niveau

Door de brede support was de diversiteit aan ingezonden wijnen zowel qua herkomst als qua wijnsoort en -stijl groot, en lag het gemiddelde niveau hoog. Ook het niveau van de juryleden mocht er wezen, met vele bekende wijnjournalisten, sommeliers en een aantal producenten.

Veel bekende wijntijdschriften waren vertegenwoordigd in de jury’s, zoals Decanter en la Revue du Vin de France. Dat is altijd een bemoedigend teken voor een inaugurele editie van een concours. Er werd trouwens gescoord met behulp van het internationale scoreformulier van de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) met 100 punten als maximum.

De winnaars van Grenaches du Monde 2013:


Grand Gold Medal (92,5 punten en meer):

Château de Péna, Rivesaltes Tuilé Hors d’âge

Vignobles Dom Brial, Rivesaltes Grenat 2010

Domaine Rossignol, Rivesaltes Ambré 2008

Albera, Rivesaltes Ambré Hors d’âge ‘En Croisade’

LePlan-Vermeersch, Côtes du Rhône Villages ‘GT-G’ 2010

Roqueta Origen,  Terra Alta blanc ‘Lafou Els Amelers’ 2011

Maison Lafage, Maury Sec Saint Roch ‘Kerbuccio’ 2011

Azienda Agricola Attilio Contini, Cannonau di Sardegna ‘Sartiglia’ 2011

Domaine Boudau, Rivesaltes Grenat ‘Sur Grains’ 2011

Opvallend en mooi is hier het succes van Vin Doux Naturel, en dan met name dat van de oxidatieve stijlen (Ambré, Tuilé, Hors d’âge). Mooi omdat het wijnen zijn die commercieel weinig in trek zijn, maar blijkbaar door ‘kenners’ hooglijk worden gewaardeerd. Ook door mij: het zijn van die wijnen die wat mij betreft nooit mogen verdwijnen, hoe ‘uit de mode’ ze ook mogen zijn.

Gold Medal (87-92,4 punten) en Silver Medal (84-86,9 punten):

Van de vele overige medaillewinnaars (goud en zilver) heb ik er een aantal uitgelicht:

Opvallend goede scores waren er voor wijnen uit Campo de Borja, zoals voor Bodegas Alto Moncayo, Campo de Borja Alto Moncayo 2010 en Bodegas Borsão, Campo de Borja ‘Tres Picos’ 2011. Ook een ander Spaans gebied met heel oude stokken, Calatayud, viel meerdere malen in de prijzen, o.a. met een van José Peñin’s favorieten: Bodegas San Alejandro, Las Rocas de San Alejandro Viñas Viejas 2010.

Een van de weinige IGP-wijnen met goud kwam van Gérard Bertrand: Gio 2011. Uit de Roussillon vond ik deze heel gaaf: La Coume del Mas, Collioure Schistes 2011, een schitterende terroirwijn (goud). En nog een favoriet uit de regio: Domaine Pouderoux, Maury Sec ‘Montpin’ 2011 (zilver). Uiteraard zou je haast zeggen, was er een medaille -zij het slechts een zilveren- voor Domaine de la Janasse, met hun schitterende Châteauneuf-du-Pape ‘Chaupin’ 2010.

Ook een paar Sardijnen scoorden goed, zoals Argiolas met Isola dei Nuraghi ‘Turriga’ 2008 (goud) en Gabbas met Cannonau di Sardegna Riserva ‘Arbore’ 2008; heel andere typen grenache-wijnen dan bijvoorbeeld die uit Spanje of de zuidelijke Rhône, maar niet minder fraai.

Van het zuidelijk halfrond scoorde uiteraard Australië, met een gouden medaille voor de Clare Valley Grenache ‘Prodigal’ 2009 van Kilikanoon Wines en drie zilveren medailles voor wijnen uit McLaren Vale (Wirra Wirra, d’Arenberg en Jackson Wine Estates). Maar er was ook zilver voor Waverly Hills, Tulbagh Grenache 2012 uit Zuid-Afrika.

De voor velen wellicht opvallendste gouden medaille ging naar Macedonië, voor Tikveš Winery met hun Grenache Blanc Spécial Selection 2011.
 

Lars Daniëls MV.

PS1: de volledige uitslag vindt u op www.grenachesdumonde.com.

PS2: Ik kan me voorstellen dat de typen Vin Doux Naturel uit de Roussillon niet allemaal zo duidelijk en bekend zijn. Kijk daarvoor eens op de website van het Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon: www.vinsduroussillon.com.

Reageer op dit item