Cazes spreidt vleugels uit in Collioure - Perswijn
Nieuws

Cazes spreidt vleugels uit in Collioure

Het om zijn Roussillonwijnen bekende Maison Cazes in Rivesaltes is de nieuwe eigenaar geworden van Les Clos de Paulilles.

Tekst en fotografie: René van Heusden
Paulilles, gevestigd in Port Vendres, beschikt over een aangesloten wijngaard van 90 hectare pal aan de

Middellandse Zee en is daarmee het grootste particuliere bedrijf binnen de appellations Banyuls en Collioure.

In de jaren zeventig was Clos de Paulilles de eerste om Banyuls van het reductieve type Vintage, alias Rimage, op de markt te brengen. Het domaine stond al sinds 2011 te koop wegens onenigheid onder de erfgenamen van de gebroeders Jean en Bernard Dauré, eigenaars sinds 1975. In Nederland voert Gall & Gall van Clos de Paulilles de Collioure Rosé en de Banyuls Rimage.

Cazes, onderdeel van de investeringsgroep AdVini en een pionier op het gebied van biodynamische kwaliteitswijnen, had al enige tijd een oogje op Clos de Paulilles omdat het geïnteresseerd is in het potentieel van de appellation Collioure. Het stond in 2009 aan de wieg van de Association Notre Dame waarin vier domeinen en een coöperatie verenigd zijn die zich bezighouden met de productie van Collioure.

Een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor de restauratie van casots, de typische schuilhuisjes voor wijngaardwerkers. Ze worden geschilderd in de favoriete kleuren van de fauvistische schilders die in Collioure actief waren. Cazes kocht eind 2011 zelf al een eerste eigen perceel binnen de appellation.

René van Heusden 

Reageer op dit item