Proefnotities: Marqués de Cáceres - Perswijn
Reportages & Reizen

Proefnotities: Marqués de Cáceres

Cristina Forner staat aan het roer van Marqués de Cáceres. In 1990 werd ze er CEO, en toen haar vader in 2007 met pensioen ging, werd ze de president van het bedrijf. Langzaamaan voert ze wat veranderingen door.Tekst: Sjoerd de Groot
Cristina’s familie komt uit Spanje, waar haar overgrootvader en grootvader in wijn handelden. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog vluchtte de familie naar Frankrijk. Cristina’s vader Henri begon er een aantal bedrijven in verschillende takken van de wijnindustrie. Uiteindelijk verkocht hij die om zijn geld te investeren in Bordeaux, waar hij begin jaren zestig de châteaux Camensac en Larose-Trintaudon kocht.

Toch bleef de wens om terug te keren naar Spanje aanwezig. Samen met Emile Peynaud ging Henri Forner op zoek naar wijngaarden en zo ontstond, in 1970, Marqués de Cáceres. Cristina: “De wijnen uit Rioja waren toen voornamelijk homogene blends van druiven uit de verschillende deelgebieden, met veel hout. Mijn vader zocht naar balans tussen het hout en fruit. Dat streven we nog steeds na.”

Sinds de komst van Cristina is er nog niet veel veranderd; dat wil ze ook niet. “We maken nu ook wijn in Rías Baixas, om het gamma witte wijnen uit te breiden en we zijn voorzichtig onze labels aan het moderniseren. Maar we moeten onze identiteit bewaken.”

Reageer op dit item

nl Nederlands